Tusentals polska soldater vaktade gränsen mot Belarus på måndagen. Foto: OKSANA MANCHUK/BELTA HANDOUT/TT

Analys: ”Stopp för Belarus-rutten men drömmen om Europa finns kvar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Snaran stryper åt flödet av migranter till Belarus. I Istanbul och Dubai nekas människor från Mellanöstern att borda flygplan till Minsk. Men när en migrantväg täpps till uppstår snart en ny. För människor i krigshärjade länder är drivkraften att söka sig till ett bättre liv fortfarande lika stark.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Många av de frysande migranterna som fastnat i ingenmanslandet mellan Belarus och Polen har passerat Istanbulkvarteret Aksaray, som även kallas lilla Damaskus i folkmun. 

Det är centrum för Turkiets fem miljoner migranter och flyktingar, de flesta från Syrien, Irak och Afghanistan.

Här finns konstant ett enormt sug för alla tänkbara resvägar till Europa. Sedan Belarus seglade upp som en ny möjlighet att nå fram till ett EU-land var resebyråerna här blixtsnabba med att annonsera ut flygresor till Minsk. Smugglingsnätverken tog tillfället i akt att tjäna pengar på att ordna nödvändiga tillstånd. 

Plan stoppas

I en lägenhet i Istanbul träffar jag en man som säger att han tjänat en hacka på att ordna visum till Belarus för migranter. 

Men nu är det slut på affärerna för denna gång. Liksom drömmen om Europa via Belarus för migranterna. Efter påtryckningar verkar Lukashenko svänga i den geopolitiska offensiven att ge migranterna fri lejd till gränsen. 

Samtidigt stoppas tillströmningen av migranter från Mellanöstern. Flera flygbolag har börjat stoppa resor till Belarus med uppenbart syfte att försöka ta sig vidare till Europa.

Därmed avtar antagligen migranternas vilja att chansa på Belarus-rutten och betala dyra pengar för visum, flygresor och hotell. Helt enkelt eftersom det verkar rätt utsiktslöst att lyckas.  

Hoppet har inte slocknat

Ryktet om en framkomlig väg sprider sig blixtsnabbt i hemländerna och snöbollseffekten sätts i rullning. Men svängningen om en stoppad väg sker med en viss fördröjning. Många migranter har nu nämligen redan betalat stora summor som de inte vill ge upp utan att i alla fall försöka. 

I Istanbul träffar jag en av migranterna som vägrar ge upp. En ung man från Irakiska Kurdistan som betalat ungefär 30 000 kronor för att få ett visum till Belarus. 

Men när han skulle borda planet till Minsk i fredags tog det stopp eftersom flygbolaget bestämde sig för att neka resor till medborgare från Syrien, Irak och Jemen.

Men han vägrar ge upp och försöker nu ta sig till Belarus genom att försöka resa in från Egypten. Hans chanser att nå Europa är minimal, men han menar att han inte har något att förlora på att försöka.

Och mannen som tjänat pengar på att ordna visum till Belarus är inte ett dugg oroad över inkomstbortfallet. Han säger att snart nog har det skapats nya rutter in i Europa. 

Det är en lukrativ bransch att sko sig på desperata människors önskan att lämna länder som trasats sönder av krig och korruption. Och med tanke på läget i Mellanöstern är kundunderlaget outtömligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.