Amerikanska företagsledare ser med stor oro på handelskriget mellan USA och Kina. 2 mars hotar USA att slå till med strafftullar på nya varor till ett värde av 200 miljarder dollar om inte Kina ger med sig på en rad punkter. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Analys: Stor amerikansk oro för handelskriget

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På bara ett år har en global elit av 1 400 företagsledare blivit mycket mer pessimistiska.

De har börjat tappa tron på president Trumps ekonomiska politik, de känner stor oro för handelskriget mellan Kina och USA.

Samtidigt dras tillväxtprognosen för EU ner av Internationella valutafonden, IMF.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det är revisionsföretaget PricewaterhouseCoopers som gjort en opinionsundersökning bland 1 400 av världens mest inflytelserika företagsledare. Den görs varje år och anses vara en fingervisning om hur världsekonomin kommer att utvecklas. Aldrig tidigare har optimism förbytts i pessimism så snabbt på bara ett år, skriver analytikerna bakom studien. Intervjuerna skedde i september och oktober 2018.

Stor oro för handelskriget

41 procent färre än 2018 klassar nu USA som den ledande tillväxtekonomin. Störst är missmodet bland amerikanska företagsledare. 2018 var det 63 procent som såg positivt på den ekonomiska utvecklingen i USA, i år sjönk siffran till 37 procent. Effekten av president Donald Trumps skattereformer har börjat klinga av. Istället ser företagsledarna med stor oro på handelskriget mellan USA och Kina. 2 mars hotar USA att slå till med strafftullar på nya varor till ett värde av 200 miljarder dollar om inte Kina ger med sig på en rad punkter, bland annat olovlig kopiering av patent.

Kinas tillväxt svag

Den kinesiska ekonomin mattas av och häromdagen skrev Kinas regering ner tillväxtprognosen för 2019. Det gör den kinesiska tillväxten den svagaste på tre decennier. Kinesiska företag börjar vända sig bort från USA på jakt efter nya marknader och handelspartners. 2019 säger bara 19 procent av de kinesiska företagen att de kommer söka etablera sig i USA mot 59 procent året innan.

Australien har istället seglat upp som favoritlandet för kinesiska företag.

Allvarligast varning för EU-zonen

Företagsledarnas pessimism påverkas också av att Internationella valutafonden, IMF, skrivit ner tillväxtprognosen globalt för 2019. Än är ingen lågkonjunktur i sikte, enligt generaldirektören Christina Lagarde, nedskrivningen handlar bara om 0.1 procent.

Men den allvarligaste varningen drabbar EU-zonen, där den ekonomiska prognosen skrivs ner från 1.8 procents tillväxt 2018 till förväntade 1.6 procent 2019.

Om världens tre ekonomiska supermakter EU, Kina och USA börjar sakta in medan politisk instabilitet sprider sig, så kan världen stå inför en helt ny utmaning, det varnar nu flera finansanalytiker i Davos. Därför kommer de som samlas här i Davos för att diskutera en rad studier som bland annat pekar på att växande klyftor mellan fattiga och rika gjort att förtroendet för regeringar och institutioner sjunker. Samtidigt krävs enorma investeringar för att fortbilda de hundratusentals industriarbetare som riskerar blir arbetslösa i takt med att företag satsar på robotar och annan form av artificiell intelligens. Vem som ska betala för det är en stridsfråga på toppmötet, företagen anser att det huvudsakligen bör ske via statliga insatser.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.