En AI-dator i en kontorsbyggnad i Shenzhen, Kina, läser av besökares kroppstemperatur, kontrollerar om de bär ansiktsmask och registrerar deras identitet. Foto: ALEX PLAVEVSKI/EPA/TT

Analys: Storebror skyddar dig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vad bryr du dig mest om – ditt privatliv eller din hälsa? De flesta skulle nog välja hälsan. Överlevnadsinstinkten trumfar ju det mesta. Rädda för att dödas av terror och pandemi får sådana saker som personlig integritet komma i andra hand när fokus är på att lösa de akuta problem som är här och nu.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

När Israels försvarsminister nyligen konstaterade att ”vi offrar en del av de medborgerliga rättigheterna för att rädda liv och förhindra en katastrof”, så räknade han med folklig förståelse för att låta säkerhetstjänsten spåra corona-smittade via mobiltelefoner på samma sätt som man tidigare övervakat misstänkta terrorister.

Drönare som kameraövervakar och ropar ut att de som inte har rätt att vistas ute riskerar straff. En myndighets-app där du måste ta en selfie för att bevisa att du respekterar karantän. Det är inte Kina, det är Europa idag.

Håller på att bli ett teknologiskt krig

I EU, som skapade världens striktaste dataskyddslagar, omfamnar nu regering efter regering den teknologi som de tidigare lyfte fram som ett skräckexempel på den makt Peking har över sina medborgare.

I USA har forna fiender nu slutit fred och ställt sig på samma sida mot den nya, yttre, fienden – covid-19. Trump hyllar techjättarna för att de ställer sina resurser till förfogande. Allt tal om att beskära deras makt och möjligheter att spåra användare är som bortblåst. I virushärden New York har delstaten lanserat ett ”Tecnological SWAT-team”. En teknologisk insatsstyrka som ska kraftsamla i kampen mot Corona.

Till skillnad från tidigare pandemier, håller det här på att bli ett teknologiskt krig mot viruset.

AI används i vaccinforskning

Artificiell intelligens används för att snabba på vaccinforskningen. Det var ett kanadensiskt AI-företag med nischen att förutspå epidemier som först varnade för att något höll på att hända i Wuhan. Ansiktsigenkänning spårar via övervakningskameror upp medborgare i Kina och Ryssland som inte lyder karantän.

Saker som hade tagit åratal att få acceptans för implementeras nu över en natt.

Men, det är ju för ett gott syfte?! När den här historiska krisen är över någon gång, så är det väl bara att backa bandet och återgå till livet som vanligt? Jo, om vi kan känna oss trygga igen. Men den här pandemin blir inte den sista av sitt slag. Forskare har i flera år varnat för en ”sjukdom X” som skulle komma att spridas precis som det här coronaviruset. Och att sådana utbrott kommer att bli vanligare framöver.

Gränsen för teknologin är fantasin

Kanske lika bra att behålla ansiktsigenkänningssystemen som kan avläsa feber ett tag till? Kanske till och med utrusta alla medborgare med smarta klockor som avläser puls och kroppstemperatur och skickar data automatiskt till en folkhälsomyndighet som vet exakt var du befinner dig när du blir sjuk?

Kanske borde även våra smarta högtalare lyssna efter hostningar och nysningar därhemma och rapportera in det med? För säkerhets skull.

Gränsen för vad teknologin kan göra är… fantasin. Just nu är det i alla fall inte omsorgen om ”personlig integritet”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.