Israels premiärminister Naftali Bennett. Foto: GIL COHEN-MAGEN/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

ANALYS: Tonen har ändrats i Israel – nu är retoriken hård

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

De som vägrat att vaccinera sig skadar alla. Israels nytillträdde premiärminister Naftali Bennett var hård i sin retorik när han tidigare i veckan framträdde i israelisk TV. Tonen var långt ifrån hur det lät i början av året. 

Frida Björk

Reporter

När klockan slog tolv på nyårsnatten i Israel hade landet redan vaccinerat tio procent av sin befolkning på 9,3 miljoner. Det var man först om i världen.

I februari hade fler än fem miljoner israeler fått sin första spruta mot covid-19 och vaccinationskampanjen som framgångssaga var ett faktum.

Följde Israel med spänning

Det effektiva hälso- och sjukvårdssystemet ansågs vara en bidragande orsak, men även landets digitalisering och invånarnas vaccinationsvilja. Forskarna och världen följde med spänning resultaten på kampanjen som visade på effektivitet.

Till de som fått den andra vaccinsprutan samt de medborgare som tillfrisknat från covid-19 beviljades ett digitalt bevis, ett vaccinationspass, vilket gav inträde till bland annat gym, biografer, sportevenemang, hotell, restauranger och gudstjänstlokaler. 

I maj släppte restriktionerna. Man dansade på gatorna och firade. Under några veckor var smittspridningen och antalet sjuka få. Sedan kom deltavarianten. 

Smittspridning bland unga

Under de senaste veckorna har antalet sjuka tagit fart igen. En miljon israeler är fortfarande inte vaccinerade och smittspridningen är som störst bland de som inte är fullvaccinerade. Antalet inlagda på sjukhus är dock betydligt färre jämfört med tidigare. 

Men ökningen av antalet bekräftat smittade har fått regeringen att åter införa vaccinpasset. Utan den andra sprutan kunde du tidigare presentera ett negativt covid 19-test och få tillgång till samma privilegier – att kunna röra dig fritt i samhället. Nu blir det till självkostnadspris. 

Vid premiärminister Bennetts TV-framträdande så varnade han invånarna. Om inte de ovaccinerade israelerna över tolv år som inte tagit sprutan gör det kan det som precis alla här vill undvika bli aktuellt. En fjärde nedstängning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ealli Nadiv, 12, vaccinerades som allt fler barn i Israel: "Nu kan saker gå som de var förre pandemin" Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.