Angela Merkel pratar med Donald Trump på G7-mötet. Foto: TT

Analys: ”Trump verkar betrakta Europa som dödkött”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter drygt 500 dagar som USA:s president så liknar Trumps relationer med sina allierade en kyrkogård. Han verkar betrakta Europa som fripassagerare och dödkött. Nordamerika och Europa, den axel av stabilitet och demokrati som burit upp världen sedan andra världskriget, ligger i ruiner. Däremot knyter USA allt närmare band med sina forna fiender Kina och Ryssland.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det nyss avslutade G7-mötet var bara det senaste i en lång rad förödmjukelser. Under slutskedet av G7-mötet diskuterade Kanada, Japan och Europa plast i haven, flickor i konfliktområden och klimatförändringar.

Donald Trump däremot hade lämnat mötet i förväg. G7-mötet resulterade i ett urvattnat dokument och bekräftade den allt större klyftan mellan USA och de övriga i G7.

USA vänder forna allierade ryggen

Inte på decennier har USA stått så långt ifrån sitt grannland Kanada och de övriga G7-länderna: Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien och Japan. Den ömsesidiga misstron har skapat en helt nytt världspolitisk situation.

USA vänder sina forna allierade ryggen, lämnar Parisavtalet, lämnar Iranavtalet, lämnar handelsavtal och driver en nationalistisk ”America first”-politik. Den enda transatlantiska relation som tycks intakt är det säkerhetspolitiska samarbetet. Allt annat tycks Trump kasta på historiens soptipp.

Blåst av handelskriget med Kina

Medan EU-länderna snart ska enas om att förlänga sanktioner mot Ryssland så överraskade Trump med att vilja bjuda in Ryssland igen i G7-kretsen, som Ryssland fick lämna efter annekteringen av Krim. Trump har också tillfälligt blåst av sin handelsstrid med Kina.

Det är i stället EU och Japan som tycks vara hans fiender nu.

Trump lämnade toppmötet i Quebec med kritiken att världens rikaste länder använder USA som en spargris och utnyttjar USA. Han sa att han vill se en tullfri union med G7-länderna, avskaffa alla handelstullar, annars är handelskriget ett faktum.

Menar att andra länder utnyttjar USA

Den första juli träder EU:s och Kanadas handelstullar i kraft, som svar på att USA infört strafftullar på stål. EU:s ledare försökte förklara att USA tjänar stort på sin export av till exempel Iphones till Europa samt att det uppstår obalans i handel även utan tullar. Men det fanns ingen dialog.

En bild från mötet talar sitt tydliga språk. Emmanuel Macron och Angela Merkel står lutade över Donald Trump. Angela Merkel ser arg ut. Trump ser defensiv ut. Japans premiärminister ser uppgiven ut.

Donald Trump har bestämt sig för att alla länder utnyttjar USA och tjänar pengar på ofördelaktiga handelsavtal. Han anser att handeln hotar USA:s säkerhet eftersom höga stålpriser fördyrar amerikanskt försvar.

Det är ett påstående som Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallat ”förolämpande”.

Trump talar om vinnare och förlorare

Det finns en sak som förenar européer. Det är insikten att i krig finns bara förlorare. Ur detta föddes EU, diplomatin och förhandlingar som ofta kan tyckas vara ändlöst tråkiga, men som leder till dialog och samarbete. Donald Trump har en helt annan utgångspunkt. Han talar i termer av vinnare och förlorare och har hela tiden försäkrat att ett handelskrig är lätt att vinna.

Men hans handelskrig möter starkt motstånd i amerikanska kongressen, bland företagare och fackförbund som befarar att amerikansk industri och jobb kommer att drabbas hårt av höjda råvarupriser.

EU är på väg att införa motåtgärder, vilket kommer att kosta både europeiska och amerikanska företag pengar.

Nästa steg från USA kan bli att införa tullar på europeisk bilindustri.

Trumps stöd växer på hemmaplan

I den hastigt hopkallade presskonferensen sa Donald Trump att ”jag ser i deras (ledarnas) leenden att de är så nöjda med handelsavtalen de haft hittills med USA. De kan knappt tro att de lyckats få igenom dem. Det är slut med det”.

Därmed skickar Donald Trump ett budskap hem till sina väljare att han fortsätter att skydda och försvara amerikansk industri och ignorerar sina allierades kritik om att ha gjort en alltför förenklad analys. Men man kan inte skylla allt på Donald Trump. Hans väljare röstade på honom för att traditionell politik inte längre levererar de resultat väljarna vill se. EU-ledarna har precis samma växande missnöjda väljaropinion på hemmaplan, som kräver en mer nationalistisk politik.

Donald Trumps opinionssiffror stiger på hemmaplan.

Nu befinner han sig i Singapore för ett möjligt historiskt toppmöte med Nordkorea.

Trumps förhandlingsstil hyllas också, senast av Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson, som enligt sajten Buzzfeed på en privat middag ska ha sagt att han beundrar Donald Trumps ledarstil mer och mer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.