Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”President Trump sa uttryckligen att han vunnit valet. Två gånger. Ett felaktigt påstående eftersom presidenten ännu inte bedöms ha vunnit valet. Inga amerikanska mediebolag hade på onsdagsmorgonen utropat någon till segrare i valet”, skriver SVT:s Fouad Youcefi.

Analys: ”Trump uttryckte sig precis som någon som skulle försöka stjäla ett val”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

När president Trump klev ut på podiet i Vita huset, framför sin familj och andra supportrar var det många som förväntade sig att presidenten skulle vara optimistisk. Det hade presidenten goda skäl till att vara. Fram till dess hade valnatten bestått av en idel ström av besvikelser för utmanaren Joe Biden.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Trump bedöms ha vunnit Florida med så mycket som 3,4 procentenheter, efter att Biden bland annat nått ett katastrofresultat i det vanligtvis djupblå Miami-Dade. 2016 vann Clinton där med en vinstmarginal på omkring 30 procentenheter mot Trump. Biden tappade över 20 av de procentenheterna, och istället ökade Trump sitt väljarantal med 200 000 människor jämfört med för fyra år sedan.

I Texas och Ohio, som sett jämna ut i opinionsmätningar inför valet blev det också enkla segrar för president Trump, och i Iowa, som nästan alltid röstar på den som sedan blir president, vann Trump också med stor marginal.

Kom med felaktigt påstående

Några ljuspunkter fick Biden se. Sett till valresultatet 2016 så bedömdes Biden ha lyckats återerövra två platser. Dels Arizona med sina elva elektorsröster, där metropolen Phoenix med tillhörande förorter tydligt tog ställning för Biden, dels ett av Nebraskas tre distrikt, som ger Biden ytterligare en elektorsröst i rejset till de 270 som krävs för att bli president.

Men, mest mörker alltså – och det som för Biden började med en rad olika sätt att kunna bli vald har förvandlats till en rad olika sätt för Trump att få bo kvar i Vita huset. Så det hade inte varit konstigt om Trump varit optimistisk och hoppats eller trott på vinst.

Men president Trump sa istället uttryckligen att han vunnit valet. Två gånger. Ett felaktigt påstående eftersom presidenten ännu inte bedöms ha vunnit valet. Inga amerikanska mediebolag hade på onsdagsmorgonen utropat någon till segrare i valet. Tvärtom återstod miljontals röster att räkna. Trump uttryckte sig således som någon som skulle försöka stjäla ett val.

När världsledare utropar sig till segrare i val som ännu inte är avgjorda brukar varningsklockorna ringa, inte minst hos demokratiorganisationer världen över. Men det är svårt att överblicka vilka konsekvenser Trumps uttalande kommer att få.

Båda spår seger i Pennsylvania

Klart är dock att Trumps andra uttalande under morgonens presskonferens kan komma att leda till mycket bittra juridiska strider. Presidenten uppgav att han kommer att be USA:s högsta domstol att stoppa ”röstningsprocessen” och att ”röster inte ska hittas fyra på morgonen och läggas till i listan”.

Exakt vad presidenten menar vet vi inte i nuläget, men klart är att omkring två miljoner röster i Pennsylvania återstår att räkna, och att både Joe Biden och Donald Trump hävdat att de kommer vinna Pennsylvania.

Det innebär att det som många nu fruktat håller på att hända. USA kommer kanske inte att kunna lägga en uppslitande valrörelse under detta uppslitande år till handlingarna. Valrörelsen kan fortsätta istället, och valet kan istället komma att avgöras av den högsta domstol som presidenten haft förmånen att fylla med tre egenvalda kandidater. Demokraterna har samtidigt sagt att de är redo att svara juridiskt om det behövs.

Här kan du se det preliminära valresultatet i USA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet