I nuläget finns ungefär 2 000 amerikanska soldater i Syrien. Foto: Courtesy Zoe Garbarino/U.S. Army/Handout/TT

Analys: Trumps besked skapar stor förvirring i USA

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

New York Times skriver att Donald Trump funderar på att dra tillbaka USA:s styrkor i Syrien.

Washington Post skriver att beslutet är fattat.

Och Politico skriver att man bara ska skicka hem en del av soldaterna.

Tre olika budskap, som alla refererar till samma uttalande från Vita huset.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

I nuläget finns ungefär 2 000 amerikanska soldater i Syrien.

Att president Trump inte vill ha dem där är ingen hemlighet.

Vid halv tio på onsdagsmorgonen twittrade presidenten ”Vi har besegrat IS i Syrien, min enda anledning till att vi är där under Trump-eran” och strax efter det kom ett pressmeddelande från Sarah Sanders som konstaterade att USA påbörjat att ta hem sina soldater, men meddelandet löd också att ”USA och våra allierade står redo att åter engagera oss på alla nivåer för att försvara amerikanska intressen”, och det är alltså här som de olika tolkningarna får fritt spelrum. 

Att man ”står redo”, innebär det att de flesta trupperna de facto stannar kvar, men att presidenten kan glädja sin bas med att säga att han uppfyllt ännu ett löfte genom att ta hem ett antal soldater från ett krig väljarna inte vill att de ska strida i? 

Eller innebär det att 2 000 soldater snart flyger hem – och vad innebär det då för de allierade i området?

Förvirring råder

Det är inte bara media som är förvirrade.

Den republikanske senatorn Lindsay Graham, som oftast står bakom president Trump, kallade beslutet för ”ett Obamastort misstag”, att det kommer ses som ett tecken på svaghet av Iran och andra farliga aktörer.

Han fick medhåll av flera tyngre namn i det republikanska partiet. Senatorn Marco Rubio sa att det får USA att se ut som en opålitlig partner. Adam Kinzinger sa att han hoppas att presidenten och hans rådgivare är smartare än så här.

Den som hittills uttalat sig mest positivt är Rand Paul, som enligt viskningar i kongressen haft presidentens öra i frågan under flera veckor.

På Twitter skrev han att han var glad att USA har en president som kan utropa seger och ta hem trupper efter ett krig, och att det var länge sedan det hände.

Men Trump förvirrar inte bara politikerna med besked, utan även med premisserna för det.

Inte överens

Men har IS verkligen besegrats? 

Inte ens där är Trump och de närmast honom överens.

För en vecka sedan var presidentens specielle sändebud för koalitionen för att besegra IS – Brett McGurk – på utrikesdepartementet för att uppdatera dem om läget.

Hans besked: 

IS är inte besegrat. 

– Att besegra ett fysiskt kalifat är bara en del av det hela. Ingen som jobbar med de här frågorna lutar sig tillbaka och säger att jobbet är klart, sa han då.

En vecka senare gjorde hans högsta chef just det.

Har IS verkligen besegrats? Trump och hans närmaste är inte överens. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.