På hemmaplan kan Erdogan ändå glänsa med att ha fått Trump på knä – för andra gången på två veckor. Foto: HUSEYIN ALDEMIR/NICHOLAS KAMM/TT

Analys: ”Avtalet låter som en amerikansk kapitulation för Turkiets krav”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Avtalet om eldupphör är en diplomatisk triumf för Erdogan som ännu en gång får Trump att kapitulera för Turkiets krav.

Men överenskommelsen är mycket bräcklig utan Moskvas medverkan och det återstår att se om Turkiet verkligen får sin utlovade säkerhetszon.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

”Tack till Erdogan, miljontals liv kommer att räddas!” twittrade Donald Trump vid beskedet om eldupphör.

”Mr. President, många fler liv kommer att räddas när vi besegrar terrorismen”, twittrade Erdogan som svar till Trump.

Turkiets offensiv i Syrien

Trump försöker alltså sälja in eldupphöret som en storslagen humanitär insats tack vare hans goda relation till Erdogan.

Men avtalets villkor låter snarare som en amerikansk kapitulation för Turkiets krav. De kurdiskledda styrkorna SDF, som USA övergivit, har 120 timmar på sig att dra sig tillbaka från det område som Turkiet gör anspråk på, meddelade USA:s vice president Mike Pence för världspressen i Ankara på torsdagen.

Trump backar samtidigt från hoten om sanktioner mot Turkiet. Erdogan får sin vilja igenom helt utan eftergifter.

Bäddat för motgångar

Med det återstår att se om det också blir så i praktiken. Avtalet är bäddat för motgångar eftersom varken Assad eller Ryssland, som nu har större inflytande än USA på marken, omfattas av överenskommelsen.

De kurdiska styrkornas ledare säger visserligen att de kommer att respektera eldupphöret, men bara i de områden där strider pågår.

Ankara är i sin tur benhårda med att de inte nöjer sig med något annat än att de kurdiska styrkorna helt drar sig tillbaka 30 kilometer från den turkiska gränsen, i annat fall återupptas offensiven.

Hoppet står till att det bräckliga avtalet åtminstone kan innebära en viss lättnad för det civila lidandet i norra Syrien, att internationella hjälpinsatser kan nå fram och att hundratusentals kan fly till säkrare områden.

Men hittills ser det inte särskilt hoppfullt ut för att eldupphöret kommer att hålla. Nya strider rasade i Ras al-Ayn redan på fredagsmorgonen.

Många väntar sig att norra Syriens öde istället kommer att avgöras när Erdogan reser till Sochi för att träffa Putin nästa tisdag, vilket sammanfaller med eldupphörets tidsfrist.

Erdogan glänser på hemmaplan

Det återstår att se om Erdogan får samma gehör för sina krav från Putin, nära allierad till Syriens president Assad som inte vill ge upp något territorium till Turkiet. 

Militärt har den turkiska offensiven, som inledningsvis avancerade med en oerhörd kraft, kommit av sig något. De kurdiska styrkorna har lyckats bromsa framryckningarna genom överraskningsattacker från underjordiska tunnlar.

Den turkiska militären och deras allierade miliser kontrollerar i nuläget bara 15 procent av den landremsa som man vill åt. Det ger Erdogan relativt svag förhandlingsposition gentemot Putin.

Samtidigt framstår Turkiet som allt mer isolerade internationellt. Men på hemmaplan kan Erdogan ändå glänsa med att ha fått Trump på knä – för andra gången på två veckor.

Någon vitsig person föreslog att man borde uppdatera det gamla ordspråket ”Turken har inga vänner förutom turkarna” till ”Turkarna har inga vänner förutom Trump”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet