Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det här är verkligen det man brukar kalla en october suprise – något som vänder upp och ner på valrörelsen på ett sätt som USA inte sett på väldigt länge”, säger utrikesreporter Fouad Youcefi, på plats i Washington. Foto: SVT/Win McNamee/TT

Analys: ”USA ber för Trump – och häcklar honom”

Publicerad
Analys ·

Så sent som i tisdagens debatt mot Joe Biden hånade president Trump Bidens användning av munskydd. Nu har Trump själv testat positivt för coronaviruset, tillsammans med sin fru. Många amerikaner låg och sov när beskedet kom. De kommer att vakna upp till rubriker som skapar oro och chock.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Andra amerikaner, som fortfarande var vakna, har ägnat natten åt att försöka minnas filmer och tv-serier där fiktiva presidenter avlidit eller tvingats bli nedsövda – och vad som händer då.

Vita husets läkare har uppgett att Donald Trump mår bra och att han bevakas noggrant. Men Donald Trump är 74 år gammal och överviktig, två illavarslande omständigheter som får många amerikaner att hoppas på det bästa men förbereda sig för det värsta.

Från hela landet kommer nu lyckönskningar om ett snabbt tillfrisknande till presidenten och Melania Trump. För många amerikaner är presidenten en hjälte som äntligen fått USA på rätt köl. För andra är han en fara för demokratin och någon som gång på gång förminskat riskerna med coronaviruset.

”Vi ber för er”

Även många av Donald Trumps kritiker oroar sig, när USA nu på ett ögonblick kastats in i en okänd framtid. “Vi ber för er”, uttrycker sig en kvinna i Oregon som varit demokrat i hela sitt liv till mig. Medborgarrättskämpen Jesse Jackson uttryckte sig på liknande sätt. “Vi ber för att presidenten och första damen inte ser det värsta av den här sjukdomen. För oavsett din religiösa eller politiska åskådning så måste vi alla be, eftersom miljontals människor drabbas av den här sjukdomen.”

Men det finns också de som häcklar presidenten för hans uttalanden om coronaviruset de senaste månaderna. I en förinspelad video till ett välgörenhetsevenemang inatt sa presidenten att “slutet på pandemin är nära”.

Oro för Mike Pence

Så, vad skulle hända om “slutet skulle bli nära” för USA:s president?

Om presidenten inte kan fullgöra sina skyldigheter så är det vicepresidenten Mike Pence som tar över. Men många amerikaner minns att de såg president Trump tillsammans med Pence i måndags, och frågor väcks såklart om även Pence skulle kunna vara smittad. Nästa person i successionsordningen skulle sannolikt bli representanthusets ledare Nancy Pelosi som uppmanats hålla sig isolerad.

Vita husets läkare sa vid 01-tiden att man håller presidenten under noggrann uppsikt. Det gör världen också. När USA:s president riskerar allvarlig sjukdom så påverkar det inte bara det amerikanska folket, utan även potentiellt världsmarknaderna, politiska konflikter i andra delar av världen och mycket annat. Med 32 dagar kvar till valet kom en “October surprise” som få kommer att glömma i första taget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet