Deltagare i Stockholm Pride 2013 manifesterar för de som inte själva tillåts gå i prideparaden. Foto: Leif R Jansson/TT

Analys: Växande motstånd mot sexuella minoriteter i en splittrad värld

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det tog över 40 år för en majoritet av amerikanarna att acceptera äktenskap mellan svarta och vita, men mindre än tio år för en majoritet att tolerera samkönade äktenskap i USA. Och i dag är samkönade äktenskap lagliga i 26 länder. Men nu finns tecken på en motsatt utveckling i allt fler länder. En backlash.

Claes JB Löfgren

Utrikesreporter

USA har ofta varit ledande i kampen för sexuella minoriteters lika rättigheter. Högsta Domstolens beslut att legalisera samkönade äktenskap 2015 var ett historiskt genombrott. Men bara tre år senare kom två tunga bakslag. Attacken mot nattklubben Pulse i Orlando Florida dödade 41 personer och var det värsta hatbrottet mot homosexuella någonsin i USA:s historia. Attacken fördömdes av USA:s blivande president Donald Trump, men på konventet som utsåg Trump till republikanernas presidentkandidat två månader senare togs vad som beskrivits som den mest homofoba plattformen i partiets historia:

• Samkönade äktenskap bör förbjudas

• Barn mår bäst av att växa upp i heterosexuella familjer

• Transpersoner ska inte få välja offentlig toalett efter hur de uppfattar sin könstillhörighet

Förbjudit i 73 länder

Men sexuella minoriteters ställning är ändå starkast i Nord- och Sydamerika och i Västeuropa. I Östeuropa och Ryssland är homo- och transsexuella betydligt mer ifrågasatta, både av folkopinionen och samhället. Men värst är situationen i Mellanöstern, delar av Asien och Afrika. Synen på sexualitet beskriver en enorm global klyfta.

73 länder, nästan alla i Mellanöstern, Afrika och Asien, förbjuder homosexualitet. Åtta länder har uttryckliga dödsstraff för homosexualitet och ytterligare fem kan döma till döden för ”sodomi”. Islamiska Staten (IS) har också utfört flera avrättningar av homosexuella.

Framåt men också bakåt

Förändringarna under senare år är motsägelsefulla. För samtidigt som Australien från årsskiftet tillåter samkönade äktenskap, har Brasiliens nyvalde president Jair Bolsonaro länge hårt och kompromisslöst hetsat mot homosexuella och krävt att legaliseringen av samkönade äktenskap, som beslutades 2011, ska upphävas. Och sida vid sida med en liberal inställning till homosexualitet i stora delar av det brasilianska samhället, har omkring 3000 homo- och transsexuella dödats sedan mitten av 1980-talet.

När Sovjetunionen upplöstes avskaffades förbudet mot homosexualitet. Men 2013 infördes en lag i Ryssland som förbjuder ”propaganda” för homosexualitet. Den som öppet propagerar för homosexualitet, genomför Pride parader eller öppet visar sin homosexuella läggning kan dömas till böter eller fängelse. Litteratur, filmer eller tv-program med homosexuella ämnen kan förbjudas. Samma lagar har införts i Litauen, Moldavien och Ukraina.

Även i Västeuropa finns motståndet

Bakslagen för sexuella minoriteters är tydlig i Afrika. 2014 tog Ugandas parlament en lag som ger livstids fängelse för ”homosexuella brott”. Lagen har kopierats av Gambia, Liberia och Nigeria.

Men även i Västeuropa, där sexuella minoriteters ställning globalt är starkast, finns stora grupper som motsätter sig samkönade äktenskap. I Spanien marscherade en halv miljon människor mot lagen för samkönade äktenskap innan den infördes 2005. Och i Paris marscherade över en miljon personer i protest mot samma lag för fem år sedan.

En förklaring är att hbtq-personer blivit mer synliga

Orsakerna till bakslagen är att frigörelsen gjort homosexuella mer synliga. Det har ökat toleransen, men samtidigt radikaliserat motståndet hos en mindre grupp medborgare. Homofobin är också starkt kopplad till växande religiösa rörelser som väckelsekristna grupper i Brasilien och radikal islam i Mellanöstern, Asien och Afrika. Politiker kan få röster på att utmåla sexuella minoriteter som ett hot mot familjen och samhället.

Om president Donald Trumps utnämning av två konservativa domare till USA Högsta domstol på sikt innebär att samkönade äktenskap kommer att förbjudas återstår att se. Klart är i alla fall att Högsta domstolen med utnämningen av Brett Kavanough numera har en konservativ majoritet. När lagen om samkönade äktenskap togs 2015, med siffrorna 5-4, var majoriteten av domare liberala.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.