Stämningen är spänd, och en del insatta bedömare oroar sig för en utveckling som den för fem år sedan, då thailändarna tog till gatorna och protesterna stundtals blev våldsamma. Foto: TT

Analys: Vägen framåt för Thailand kommer att bli krokig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter fem år av militärstyre fick thailändarna till slut rösta i ett efterlängtat, demokratiskt val på söndagen. Den sittande militärjuntans parti fick flest röster, men de flesta mandat gick ändå till oppositionsparti Pheu Thai. På valnatten utropade sig båda till segrare.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Att dessa två partier skulle tävla om makten var väntat. Den stora överraskningen var istället att Thailands ungas befolkning har vaknat: valsöndagens största skräll stod ett helt nytt parti – Framtidspartiet – för. 

Det bildades för bara ett år sedan, och tycks ha fått förstagångsväljarna att bryta traditionen att rösta som sina föräldrar. Framtidspartiet blev tredje störst i valet; en fingervisning om att en ny generation väljare kanske redan i nästa val kan rita om den thailändska politiska kartan.

Den kartan är i dag tämligen otydlig, i och med att både militärjuntan och Thaksin Shinawatra efter söndagens val sade sig ha vunnit.

Grundlag skrevs om

På pappret såg det före valet ut att vara svårt att peta militären, som under sin tid vid makten stiftat flera lagar som gjort det svårt för utmanare att ostört bedriva politisk kampanj. 

Bland annat skrev militärstyret om grundlagen för att kunna tillsätta alla 250 platser i överhuset med sina egna ledamöter. Överhuset utser sedan tillsammans med underhuset den kommande premiärministern.

Men trots motvinden förväntade sig ändå alla bedömare att Pheu Thai skulle – om inte vinna valet – åtminstone kunna få ett betydligt bättre resultat än söndagens.

Misstro bland väljare

Många av partiets anhängare ifrågasätter nu militärjuntans uppgifter om att valdeltagandet inte skulle varit högre än 65 procent: köerna till landet vallokaler ringlade långa under hela söndagen, inte minst i centrala Bangkok.  

Det förekommer även uppgifter om röstköp, och i sociala medier anser upprörda väljare att valet blivit riggat till militärens fördel.

Men juntans järngrepp om Thailand har ändå luckrats upp, enligt människorättsorganisationer. Trots rapporter om röstköp och valkränkningar har man genomfört ett demokratiskt val och det är ett första steg, menar Amnesty International.

De närmsta veckorna kommer att handla om koalitionsbyggande, och säkert kommer valresultaten att överklagas i olika distrikt i landet.

Krokig väg

Stämningen är spänd, och en del insatta bedömare oroar sig för en utveckling som den för fem år sedan, då thailändarna tog till gatorna och protesterna stundtals blev våldsamma.

Vägen framåt för Thailand kommer att bli krokig, med många potentiella koalitionskompromisser, och det kommer att ta tid att få en ny regering. 

I maj månad ska en ny kung, Rama den tionde, krönas under pompa, ståt och folkfest, och regeringsbildningen sätts därför inom kort på paus. Först i juni tros en ny ledning kunna ta plats i Bangkok. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.