• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svetlana Tichanovskaja Foto: Sergei Grits/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: ”Tichanovskaja är mer av en symbol än en ledare”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Motsättningarna mellan Belarus auktoritäre president och breda lager av landets befolkning är idag hårdare än någon gång tidigare sedan Alexander Lukasjenko kom till makten 1994. I nyhetsrapporteringen ser vi hundratusentals människor runt om i landet protestera. Oerhört många. Men hur många belarusier som tänker att livet under Lukasjenko trots allt är att föredra framför en osäker framtid med helt oprövade makthavare vid rodret vet vi inte.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Vi vet att Lukasjenko inte tänker ge upp och att han – än så länge – har kontroll över landets polis, säkerhetsstyrkor och militär. Dessutom har Rysslands president, Vladimir Putin, lovat bistå Lukasjenko med vad som krävs för att bevara ”stabiliteten” i Belarus. Att tillåta ett maktskifte som ger Belarus demokrati och för landet närmare EU och bort från Ryssland är otänkbart för Putin.

När nu Svetlana Tichanovskaja i en intervju med SVT:s Agenda säger att hon är säker på att det belarusiska folket till sist kommer att vinna har hon nog rätt på lång sikt. Men det skulle förvåna om de som upprörts över det brutala våld som Lukasjenko beordrade, mot dem som fredligt protesterade mot valfusket i presidentvalet, inom kort lyckas skapa en tillräckligt stark politisk rörelse.

Oppositionen i Belarus har gjort flera rätt kraftfulla försök tidigare. Protesterna mot valfusket i valen 2006 och 2010 slogs resolut ner med våld. Men de gångerna var det kanske bara några tiotusentals människor som vågade sig ut på gatorna. Och egentligen bara i huvudstaden Minsk. Nu är det annorlunda, och trots att president Lukasjenko försöker visa sig kraftfull och med total kontroll över landet märks det att han är nervös.

Vladimir Putin och Alexander Lukasjenko tycker hjärtligt illa om varandra. Att Lukasjenko nu offentligt kallar Putin ”min vän” säger nog en del om hur utsatt han känner sig. Det gör också EU:s situation mer komplicerad. Ett principfast agerande mot Lukasjenko kan få till följd att Belarus i praktiken blir en del av Ryssland och styrs av Vladimir Putin.

Den utvecklingen vill inte många i Belarus se. Kanske egentligen inte Vladimir Putin heller. Han vill troligen helst hitta en efterträdare till Lukasjenko, men en efterträdare som garanterar att Belarus varken blir demokratiskt eller söker medlemskap i EU.

Svetlana Tichanovskaja säger till Agenda att hon inte vill bli president och inte är politiker. Hennes make och en annan man som ville bli president sitter i fängelse, den tredje som verkligen ville bli president gick i landsflykt. Ingen av dem framstår som riktigt kvalificerade att leda ett land. Och alla tidigare ledare för oppositionen är nu helt marginaliserade.

I Belarus finns inga politiska partier av kraft, inget fungerande parlament och ingen fri press av vikt. Det finns inte heller några oppositionsledare med folklig förankring. Tichanovskaja är mer av en symbol än en ledare. Vägen till den seger för folket som hon säger sig vara säker på kan nog tyvärr vara mycket lång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet