Analys: ”Videon från ministermötet kan leda till nya utredningar mot Bolsonaro”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En videoinspelning från ett ministermöte är det senaste kapitlet i Brasiliens politiska kris. Landets största dagstidning har räknat till 29 svordomar från Bolsonaro under mötet medan ett nyhetsmagasin fick det till 34 fula ord från presidenten. Fram växer bilden av en pressad regering där ilskan växer mot politiska motståndare och det internationella samfundet.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

När justitieministern Sergio Moro hoppade av regeringen påbörjade han en personlig vendetta riktad mot presidenten. Han anklagar Bolsonaro för att ha obstruerat rättvisan genom att försöka stoppa brottsutredningar mot presidentens söner. Och nu har högsta domstolen valt att offentliggöra delar av bevismaterialet – en videoinspelning av ett ministermöte från 22 april i år.

Här ett urval av vad som sades under mötet:

President Bolsonaro: ”Jag tänker inte låta dem jävlas med min familj”.

Utbildningsministern: ”För min del kan vi slänga alla de där skithögarna i fängelse och börja med högsta domstolen”.

Finansministern: ”Kina är den där jobbiga snubben som man vet att man måste stå ut med”.

Ministern för mänskliga rättigheter: ”Vi vill se guvernörer och borgmästare i fängelse”.

Miljöministern: ”När det är total medieskugga och allt fokus ligger på covid-19 bör vi förändra hela regelverket på miljöområdet”.

Framgångssagan som blev en mardröm

I början av 2000-talet såg framtiden ljus ut för Brasilien – jättelandet räknades till ett av de utvecklingsländer som kunde utmana de traditionella stormakterna under det nya århundradet. Välståndet växte när världsekonomin törstade efter jättelandets råvaror och jordbruksprodukter och miljontals brasilianare lyftes ur fattigdom. USA:s Obama kallade den dåvarande statschefen Lula da Silva för ”världens mest populära president”. Bordet var dukat – 2000-talet skulle bli Brasiliens.

I dag känns den bilden som en avlägsen fantasi. Arbetarpartiet PT:s styre började kantra när sjunkande råvarupriser gav ekonomisk kris och korruption avslöjades. Tio turbulenta år präglade av skandaler, ekonomisk recession och öppet krig mellan landets institutioner har sedan lagt drömmen om stormakten Brasilien i spillror. I världens femte största land avlöser skandalerna varande i allt snabbare takt. Och omvärlden tittar storögt på.

 För tio år sedan undrade världen hur långt Brasiliens framgångssaga kunde bära. Nu är frågan istället – hur långt ner i nationellt självskadebeteende kan landet sjunka?

Skandaler biter inte på anhängarna

Videon från ministermötet kan leda till nya utredningar mot Bolsonaro och hans ministrar. Men för opinionsläget i Brasilien gör inspelningen förmodligen varken från eller till.

De flesta brasilianare har redan en bestämd uppfattning om landets regering och den tredjedel av befolkningen som verkar stötta Bolsonaro oavsett vad som händer ser mediala avslöjanden och rättsprocesser som en häxjakt på deras hjälte. 

För anhängarna förstärker det bilden av presidenten som en modig outsider som gör upp med ett korrupt etablissemang. Många av Bolsonaro mest hängivna supportrar kommer från Brasiliens mäktiga frikyrkor som delar presidentens djupt konservativa syn på familj, kön och sexualitet. Och i den gruppen väger gemensam värdegrund fortfarande betydligt tyngre än politiska skandaler.

Militären stöttar fortfarande Bolsonaro

Flera oppositionspolitiker har lagt förslag om av avsätta Bolsonaro genom riksrätt. Men för att det ska bli verklighet krävs en majoritet av ledamöterna i kongressen och än så länge saknas det.

Ett annat scenario som det spekulerats om är att de många militärerna i regeringen skulle tröttna på presidenten och tvinga honom att avgå. Men än finns inga tecken på det – snarare tvärtom.

När högsta domstolen under fredagen begärde att Bolsonaros mobiltelefon ska beslagtas för att undersökas i utredningen om maktmissbruk svarade landets säkerhetsminister – den pensionerade generalen Augusto Heleno – med ett öppet brev där han varnar för ”oförutsägbara konsekvenser” om presidentens integritet kränks.

Problem förblir olösta

Den stora tragedin är att Brasilien nu är helt upptaget med sina skandaler istället för att hantera landets brinnande problem: pandemin som skördar allt fler dödsoffer, den skenande skövlingen i Amazonas, en ineffektiv och kostsam statsapparat, omfattande fattigdom och kriminalitet i utsatta områden och en poliskår som dödar fler civila än någon annanstans i världen.

Diskussionerna om lösningar på de utmaningarna lyser i dag med sin frånvaro i Brasilien. Landet har fullt upp med att räkna presidentens svordomar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.