Foto: Wikimedia Commons/Pexels/Faksimil

Kontroversiella Andrew Tate bannlyst från Facebook och Instagram

Uppdaterad
Publicerad

”Den här sidan är tyvärr inte tillgänglig” är meddelandet som möter alla dem som försöker gå in på den 35-årige cigarrökande före detta kickboxaren Andrew Tates Instagram-sida. Tate exploderade i mångmiljon-popularitet på sociala medier under sommaren, men efter anklagelser om extrem misogyni, rasism och homofobi har Meta beslutat att bannlysa honom från Facebook och Instagram.

Andrew Tate blev känd redan 2016, från Big Brother i Storbritannien, men kastades ur programmet efter att en video där han sågs misshandla en kvinna fick stor spridning.

Därefter skiftade han fokus till sociala medier, men bannlystes från Twitter 2017 efter han hävdat att kvinnor bär eget ansvar för att de blir våldtagna.

Det är kanske främst Tiktok som lett till hans raketartade viralitet under 2022 – på den i väst populära kinesiska plattformen har videor med hashtagen #AndrewTate setts mer än tolv miljarder gånger.

I videor har Tate beskrivit att kvinnor bör dresseras likt hundar, och hans råd till män, och hans syn på mäns relation med det motsatta könet har anklagats för att vara misogyna och rasistiska.

Under fredagen bannlystes han från Facebook och Instagram. Meta har inte kommenterat beslutet.

Andrew Tate har heller inte kommenterat bannlysningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.