Senast den 27 juni sågs Angela Merkel skaka under ett möte i Berlin. Foto: Kay Nietfield/TT

Angela Merkel om skakningarna: Jag mår bra

Uppdaterad
Publicerad

Spekulationer om den tyska förbundskanslern Angela Merkels hälsa har väckts efter att hon vid två tillfällen inom loppet av några dagar fångats på film när hon skakat kraftigt. Under G20-mötet i Japan fick hon frågor om sin hälsa, på vilka hon svarade att hon mår bra och ”inte har något särskilt att berätta”.

De upprepade okontrollerbara darrningarna har fått många att fråga sig om Merkel skulle klara av G20-mötet i japanska Osaka. Väl på plats fick hon frågor om sin hälsa.

”Mår bra”

Förbundskanslern svarade att hon mådde bra och att hon var övertygad om att ”den här reaktionen kommer att försvinna lika fort som den uppstått”, skriver BBC med hänvisning till den tyska nyhetsbyrån DPA.

På frågor om hon varit i kontakt med läkare och om hon visste vad som kunde lika bakom skakningarna svarade hon:

– Jag har inget att särskilt att berätta.

Ber om ursäkt för spekulationer

Samtidigt tvingas också partiledaren för tyska De gröna, Annalena Baerbock, be om ursäkt för att hon under en presskonferens spekulerat i kopplingarna mellan Merkels skakningar och klimatförändringarna.

Angående den sista tidens rekordvarma tyska väder ska hon ha sagt att ”även med förbundskanslern är det tydligt att den här sommarens klimat har hälsoeffekter”, skriver Spiegel.

”Detta uttalande var ett misstag”, skriver Baerbock på Twitter.

Första gången Angela Merkel sågs skaka var utomhus i värmen under ett statsbesök av den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj. Merkel sa då att hon druckit för lite. Andra gången var inomhus under en ceremoni med den nya justitieministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer