Angela Merkel: Tyskland stänger på nytt

Uppdaterad
Publicerad

På grund av smittspridningen i Europa väljer Tyskland åter att stänga ner landet.

Förbundskansler Angela Merkel befarar att vårdens kapacitetstak kan nås inom några veckor om viruset fortsätter att spridas i samma takt.

De nya hårdare restriktionerna träder i kraft på måndag 2 november och kommer att gälla november ut. Restauranger och gym kommer att hållas stängda, liksom biografer, teatrar och andra nöjen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Beslutet gäller även publika idrottsevenemang, bland annat kommer Bundesligafotbollen spelas utan åskådare. Däremot kommer skolor och förskolor hålla undervisningen öppen.

Viruset hotar vården

Affärer kommer fortsatt vara öppna under nerstängningen, men antalet människor som får vistas i lokalerna samtidigt begränsas till en per tio kvadratmeter.

Förbundskansler Angela Merkel säger att vårdens kapacitetstak kommer ha nåtts inom några veckor om antalet nya fall av covid-19 fortsätter att öka i samma takt som nu.

Max tio personer får umgås

Även det sociala livet berörs av restriktionerna. Högst tio personer från två olika hushåll får umgås samtidigt.

Angela Merkel uppmanar invånarna att inte resa inom landet, om det inte är nödvändigt och hotell kommer inte att heller ta emot turister. Enbart gäster med nödvändiga skäl till vistelsen tillåts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.