En ambulans nära den restaurang i Mogadishu som angreps i går. Foto: AP/TT

Angripare sköt systematiskt ihjäl kroggäster

Publicerad

Nästan 20 människor har mist livet i en attack mot restauranger i Somalias huvudstad Mogadishu som började i går kväll.

Under natten har angriparna gått runt bland människor som gömt sig i lokalerna. Restauranggästerna sköts ihjäl, den ena efter den andra, uppger polisen.

Händelserna var våldsamma ända från början och rapporteringen föreföll motsägelsefull. Både ett sprängdåd och ett gisslandrama rapporterades – men båda bekräftas av polisen i dag. Uppgifterna om antalet dödsoffer varierar däremot fortfarande: Regeringen talar om minst 18 och polisen om minst 19 dödade civila, och cirka tio skadade.

LÄS MER: Bilbomb har exploderat i Mogadishu – flera döda

Bil rammade hotell

Den dramatiska natten inleddes med ett sprängdåd. Det utfördes av en självmordsbombare, som med bil rammade entrén till ett hotell och dess restaurang. Därefter stormade beväpnade män en pizzarestaurang intill.

De två restaurangerna – en klubb på Posh Hotel och Pizza House intill – är särskilt populära bland unga människor. Tidigare under kvällen hade gästerna brutit den muslimska fastan för dagen och det var mycket folk i lokalerna.

LÄS MER: Flera döda i explosion vid kafé i Mogadishu

Fem angripare ihjälskjutna

Gisslandramat på Pizza House, som följde efter bilbomben, är nu över. Fem angripare har skjutits ihjäl, enligt polisen. Självmordsbombaren i bilen dog också.

Terrorgruppen al-Shabaab har via radiostationen Radio Andalus tagit på sig ansvaret för dåden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.