Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Anhöriga fick beskedet: ”Ingen har överlevt”

Uppdaterad
Publicerad
Många nära och kära till de försvunna passagerarna från MH370 mottog det tragiska beskedet på Lido hotel i Peking i dag: ingen har överlevt. Nu får flygbolaget Malaysian Airlines kritik för att ha släckt de anhörigas hopp via sms.

Inne på Lido hotel i Peking har många anhöriga till passagerarna ombord MH370 befunnit sig sedan planet försvann. I dag fick de till slut beskedet de fruktat.

– Under hela tiden har de anhöriga kastats mellan hopp och förtvivlan, berättar SVT:s Lars Moberg som under en stund i dag besökte hotellet tillsammans med en mängd andra journalister.

Han fortsätter:

– De befinner sig i ett rum och vi står utanför och hör hur de gråter förtvivlat, en kvinna skriker desperat och en person fördes ut på bår för en stund sedan, berättar Lars Moberg.

En presskonferens i morgon

Många av de anhöriga fick det tragiska beskedet via ett textmeddelande, innan presskonferensen började. BBC har tagit del av det sms som skickades från Malaysian Airlines till passagerarnas nära och kära:

”Malaysia Airlines beklagar djupt att vi måste anta bortom varje rimligt tvivel att MH370 har förlorats och att ingen av de ombordvarande överlevde. Vi måste nu acceptera att alla bevis tyder på planet gick ner i södra Indiska oceanen, vilket du kommer att få höra i nästa timme från Malaysias premiärminister.”

Malaysia Airlines får nu kritik för att ha gett beskedet om att allt hopp är ute via sms. I ett uttalande skriver flygbolaget att man informerat majoriteten av de anhöriga via telefon först och att sms bara användes ”som ytterligare ett sätt att kommunicera med familjerna”.

Frågetecken kvar

Många frågor kvarstår kring det försvunna planet efter den korta presskonferensen som hölls på måndagen. Bland annat gick australiensiska flygvapnet ut tidigare och sa att man funnit två objekt som misstänks vara vrakdelar från MH370, långt ute i Indiska oceanen.

I morgon kommer ytterligare en presskonferens att hållas där mer detaljer om kraschen kommer att avslöjas.

– Jag vet att de senaste veckorna har varit väldigt svåra för de anhöriga och att detta besked måste göra dem förkrossade av sorg. Jag uppmanar medierna att respektera deras privatliv och ge dem det utrymme de behöver i den här väldigt svåra tiden, säger Malaysias premiärminister Najib Razak.

Bårar rullades in av sjukvårdare redan innan presskonferensen inleddes, redo att ta hand om chockade anhöriga som skrek ut sin sorg efter att ha nåtts av beskedet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnet malaysiskt flygplan

Mer i ämnet