Sarah O’Conners bror var brittisk soldat som dödades under Irakkriget. Foto: Reuters.

Anhöriga om Blair: ”Han är världens värsta terrorist”

Uppdaterad
Publicerad

Flera familjemedlemmar till brittiska soldater som dödades under Irakkriget reagerade i dag på den så kallade Chilcot-rapporten där den tidigare premiärministern fick svidande kritik. – Han är världens värsta terrorist, säger Sarah O’Conner, syster till en soldat som dödades under kriget.

På en presskonferens efter att Sir John Chilicot överlämnat sin rapport kommenterade anhöriga rapporten och kritiken mot den tidigare premiärministern Tony Blair.

– Aldrig igen får så här många misstag göras som tillåter att brittiska liv offras och ett land förstörs utan ett positivt mål i sikte, säger Roger Bacon, vars son dödades 2005.

Sarah O’Conner, syster till en soldat som dödades under Irakkriget, förklarade att hon kände ilska över alla minnen som dykt upp igen.

– Det finns en terrorist som världens ska känna till. Hans namn är Tony Blair, världens värsta terrorist, sa hon och mottog applåder.

”Många föräldrar i tårar”

Rose Gentles 19-årige son dödades av en vägbomb i staden Basra och hon förklarade att det var svårt att ta del av rapporten.

– Jag tror att många föräldrar har gråtit i dag.

Hon fick även frågan om vad hon skulle säga till Tony Blair om hon fick träffa honom.

– Jag skulle fråga varför han skickade min son för att dödas.

Blair: Accepterar att aldrig förlåtas

Tony Blair sa i dag att han kände sorg och ånger ”bortom vad folk någonsin kan förstå” för alla förlorade liv under Irakkriget. Han sa även att han accepterar att anhöriga aldrig kommer att förlåta honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.