Till vänster anhängare till Félix Tshisekedi som jublande åkte ut på gatorna efter domstolens beslut. Till höger Martin Fayulu som kallar beslutet för en ”konstitutionell statskupp”. Foto: Kenny-Katombe Butunka/Baz Ratner/TT

Anklagelser om statskupp efter valet i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Det ifrågasatta valresultatet i Kongo-Kinshasa står fast. Författningsdomstolen i landet avslog oppositionskandidaten Martin Fayulus överklagan och utropar Félix Tshisekedi till ny president.

– Författningsdomstolen har precis bevisat att den arbetar för en diktatorisk regim, säger Martin Fayulu enligt nyhetsbyrån AP.

Domaren Noel Kilomba säger i sitt beslut att Fayulu inte lyckats bevisa att det resultat valkommissionen redovisat inte är korrekt och att överklagan därför var ogrundad. Det blir därmed ingen omräkning av rösterna.

Félix Tshisekedi förkunnades till segrare i presidentvalet den 30 december medan den styrande koalitionen i landet fick ny majoritet i parlamentet. Fayulu hade i sin överklagan menat att det officiella valresultatet skiljde sig dramatiskt från de valresultat som presenterats i vallokaler runtom i landet. För det har han sedan tidigare även stöd från valobservatörer som har pekat ut honom som den mest sannolika segraren.

Svärs in på tisdag

En talesperson för regeringen, Lambert Mende, säger till Reuters att det styrande partiet PPRD, Folkets parti, har ”noterat” beslutet.

– Felix Tshisekedi kommer att bli republikens femte president, säger Mende.

Efter domstolens besked planeras Tshisekedi sväras in som president redan på tisdag. Och på gatorna i Kinshasa syntes jublande anhängare till Tshisekedi redan under lördagen.

”Konstitutionell statskupp”

Men beslutet riskerar samtidigt leda till stora protester i landet. Kort efter beslutet gick Martin Fayulu ut och utropade sig själv till president.

– Författningsdomstolen har precis bevisat att den arbetar för en diktatorisk regim, sade han enligt nyhetsbyrån AP.

Han kallade beslutet för en ”konstitutionell statskupp” och uppmanade till protester. Det finns sedan tidigare spekulationer om att Tshisekedi bakom kulisserna ingått ett avtal med den avgående presidenten Joseph Kabila.

Domstolens beslut kom kort efter att Afrikanska unionen vädjat till landet om att skjuta fram tillkännagivandet av valresultaet. En delegation från Afrikanska unionen skulle enligt planen komma till Kongo-Kinshasa på måndag för att försöka lösa konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.