Kvinnan ska ha blivit våldtagen i Qatars huvudstad Doha. Foto: Wikimedia Commons

Anmälde våldtäkt – greps för äktenskapsbrott

Publicerad

En nederländsk kvinna gick till polisen i Qatar och berättade att hon hade blivit våldtagen. Hon greps misstänkt för äktenskapsbrott. På måndag ställs hon inför rätta.

Händelsen inträffade i våras, när den 22-åriga kvinnan var på semester i Doha, skriver BBC.

Kvinnan var ute och dansade på ett hotell, som hade tillstånd att servera alkohol.

– Men när hon återvände till bordet efter den första klunken av sin drink… mådde hon mycket dåligt, säger hennes advokat Brian Lokollo till den nederländska radiostationen NOS-Radio1.

Senare vaknade kvinnan upp i en främmande lägenhet. Hon hävdar att hon insåg att hon hade blivit våldtagen.

Blev anklagad

När hon anmälde saken till polisen blev hon anklagad för äktenskapsbrott. Enligt Doha News kan hon även komma att bli anklagad för alkoholrelaterade brott. Att dricka alkohol eller vara berusad i det offentliga rummet är nämligen ett brott i Qatar.

På måndag ska fallet upp i rätten.

Den utpekade förövaren, som också har gripits, påstår att kvinnan samtyckt till sex.

Blev benådad

2013 dömdes en norsk kvinna till 16 månaders fängelse för sex utom äktenskapet, mened och för att ha druckit alkohol efter att ha gått till polisen och berättat att hon blivit våldtagen. Händelsen inträffade i Förenade Arabemiraten. Hon benådades senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.