Foto: TT

Trots tidigare kritik – ministern i Saudiarabien för att främja handel

Uppdaterad
Publicerad

Handelsminister Ann Linde (S) befinner sig nu i Saudiarabien med svenska företrädare för företag, myndigheter och universitet för att främja handeln mellan Sverige och landet. Trots att landet ofta kritiseras för brister i mänskliga rättigheter är det ändå Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern.

– Jag tar upp mänskliga rättigheter på alla möten, berättar Linde när SVT träffar henne i Riyadh.

Längs Riyads gator ser vi reklamskyltar för H&M och Ikea. Waynes Coffee har tre kaféer i den saudiska huvudstaden och på plats finns också Saab, Atlas Copco, Ericsson, Volvo och Lindex.

På plats är också Sveriges handelsminister Ann Linde för ett två dagar långt besök som innehåller möten med saudiska ministrar och svenska företag. I delegationen ingår representanter för ett tjugotal svenska företag, myndigheter och universitet. 

– Det är en intressant tid att vara här. Landet håller på att ställa om till en ekonomi som är mindre beroende av oljan. Och detta att kvinnor får rätt att köra bil kanske låter som en självklarhet för oss i Sverige, men det är en stor förändring som pågår, säger Linde.

Kris i relationen

Våren 2015 försämrades relationerna med Sverige och Saudiarabien drastiskt, sedan utrikesminister Margot Wallström yttrat hård kritik mot bristen på mänskliga rättigheter. Samtidigt sades det militära samförståndsavtalet med landet upp.

Ambassadören kallades hem, affärsvisum drogs in och inom näringslivet rapporterade många om kontrakt som frös inne.

För att förbättra relationen skickades den förre talmannen Björn von Sydow till Riyadh och överlämnade ett brev från kung Carl XVI Gustaf till den saudiske kungen Salman vid en ceremoni i kungapalatset.

I dag beskriver Linde Sveriges relation med Saudiarabien som god. 

På vilket sätt har du tagit upp frågor om mänskliga rättigheter?

– Det har jag tagit upp på alla mina möten hittills. Jag berättar om att Sverige både har en nationell plan för mänskliga rättigheter och företagande. Men exakt på vilket sätt och med vilka personer håller vi för oss själva för det är inte alls säkert att det gynnar saken för personer det gäller. 

Anser du att Sverige ska exportera krigsmateriel till Saudiarabien?

– Regeringen har nu tagit en ny krigsmaterielexportlagstiftning som skärper reglerna så att demokratikriterierna kommer att väga tyngre. Sen är det inte jag som enskild minister eller ens regeringen som tar de besluten utan Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Ledarskapsprogram för kvinnor

Ann Linde ska i dag inviga ett ledarskapsprogram för kvinnor i saudiska näringslivet, samtidigt är kvinnors frihet starkt begränsat i landet.

Kvinnor behöver till exempel en manlig släktings tillstånd för att resa utomlands till exempel, för att studera, söka viss sjukvård och söka jobb.

Vill ha bojkott

Samtidigt riktas kritik mot besöket i Sverige.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) menar att en bojkott är enda sättet att få landet att börja arbeta med mänskliga rättigheter.

– Saudiarabien begår så fruktansvärda kränkningar, särskilt mot mänskliga rättigheter. Jag tycker inte att Sverige ska ha något att göra med ett sådant land. Sverige ska jobba för att hela världen ska fördöma den här regimen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.