Boris Johnson har nu förlorat sju omröstningar i rad i det brittiska underhuset. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Ännu en motgång för Johnson – parlamentet röstar nej till uppehåll

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har en fortsatt kämpig vecka. Under torsdagen beslutade parlamentet att rösta emot regeringens förslag om att hålla parlamentet temporärt stängt under tiden konservativa Torypartiet har planerat sin kongress.

Det brittiska parlamentet fortsatte med sitt arbete under torsdagen. Detta dagen efter en känslofylld onsdag när underhuset träffades för första gången efter att Storbritanniens högsta domstol beslutat att det var fel av regeringen att stänga ner parlamentet.

Domstolens avgörande ses som en stor motgång för premiärminister Boris Johnson – och motgångarna fortsatte under torsdagen.

Parlamentet har öppet

Premiärministern själv närvarande inte under mötet, men regeringen lade fram ett förslag om att återigen pausa parlamentets arbete. Förslaget gällde bara några dagar då Torypartiet kommer att ha sin partikongress i Manchester.

Men med 306 nej-röster och 289 ja-röster beslutade underhuset att parlamentet inte ska göra ett uppehåll i arbetet under Torykongressen.

Resultatet var väntat efter att flera brittiska medier kunnat rapportera om att Labourpartiet och andra oppositionspartier gått ut med att man tänkte rösta emot just ett sådant förslag.

En av flera motgångar

Denna motgång för Boris Johnson innebär att det är det sjunde förslaget i rad som regeringen har förlorat i det brittiska underhuset, rapporterar Independent. Tidningen rapporterar även att Torypartiet kommer att hålla sin kongress i Manchester som planerat, trots att partiets parlamentsledamöter också kommer att behöva fortsätta arbeta i London under tiden.

Premiärministern planerade att hålla sitt huvudtal på onsdagen nästa vecka under kongressen. Något som av allt att döma kommer att ändras, eftersom talet nu krockar med den regelbundna utfrågningen av premiärministern i parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer