Foto: TT

Ännu en tysk biljätte misstänks för avgasfusk

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska biljätten Daimler riskerar att hamna i blåsväder som kan likställas med Volkswagens utsläppsskandal från 2015.

Efter en undersökning av Daimlers anläggningar misstänks bolaget ha sålt över en miljon dieselbilar med felaktiga avgasvärden mellan 2008 och 2016, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

LÄS MER: Elva miljoner bilar i VW:s utsläppsbluff

Enligt åklagarmyndigheten i Stuttgart handlar det om fordon, däribland Mercedes-bilar, som har sålts i Europa och USA och haft motorer med beteckningen OM642 och OM651.

Uppföljning av razzia

Undersökningen av Daimler är en uppföljning på en omfattande razzia som utfördes mot Daimler i maj i bland annat Badem-Württemberg, Berlin, Niedersachsen och Sachsen av 23 åklagare och 230 poliser.

Om åklagarmyndigheten upptäcker fusk kan bilarna försedda med dessa motorer förbjudas i Europa.

Daimler säger att företaget samarbetar fullt ut med åklagarmyndigheten och avböjer att ge ytterligare kommentarer.

Tysklands transportminister Alexander Dobrindt, som har utsett en särskild kommitté för att utreda Volkswagen, har nu kallat Daimler till ett extrainsatt möte i samband med de nya anklagelserna, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.