Här berättar Omar Mohammed, ”Mosul Eye”, om sitt arbete med att dokumentera IS övergrepp. Foto: TT

Anonym bloggare som avslöjade IS-övergrepp träder fram

Uppdaterad
Publicerad

I över tre år riskerade den anonyma bloggaren ”Mosul Eye” sitt liv när han dokumenterade terrororganisationen IS brott mot mänskligheten i den irakiska staden Mosul. Nu träder han fram och avslöjar sin identitet.

– Jag kan inte vara anonym längre. Jag gör det här för att visa att jag besegrade IS. Ni kan se mig nu och ni kan veta vem jag är. Nu känner jag mig fri.

Det säger Omar Mohammed, 31, en historiker som under pseudonymen ”Mosul Eye” systematiskt dokumenterat och offentliggjort övergrepp som begicks av terrororganisationen IS under belägringen av Mosul.

Omar Mohammed samlade in information om IS genom att prata med affärsinnehavare, IS-krigare och vänner som jobbade på sjukhus i staden.

Han bevittnade också hundratals avrättningar för att samla in detaljer om vilka det var som dödades och vilka som utförde avrättningarna.

Detaljerad information

Det kunde handla om offentliga halshuggningar, om stening av kvinnor eller om homosexuella som slängdes ner för byggnader. På sin hårddisk samlade han sedan information om offrens namn, deras etnicitet, anklagelserna IS framförde mot dem och vilken religion de tillhörde.

Han samlade också bilder och information om IS-krigare, för att dessa skulle kunna dömas för sina brott i framtiden.

Flydde Mosul

Även mindre våldsamma, men viktiga, händelser, dokumenterades av ”Mosul Eye”. Till exempel information om hur IS förstörde antika byggnader och brände böcker från stadens bibliotek.

Trots att IS följde hans arbete och försökte spåra honom lyckades Omar Mohammed förbli anonym och flydde från Mosul i december 2015. Tack vare sitt breda kontaktnät kunde han dock fortsätta att skriva om livet i staden fram tills att den befriades i juli i år.

I februari i år fick Omar Mohammed asyl i ett europeiskt land där han lever i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.