Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor ökning av antal smittade i Storbritannien Foto: Aaron Chown/PIPPA FOWLES/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Antalet coronasmittade i Storbritannien ökar explosionsartat

Uppdaterad
Publicerad

Inom de närmaste veckorna riskerar antalet som dör av covid-19 i Storbritannien att öka kraftigt om inte regeringen agerar snabbt. Det varnar två av landets främsta vetenskapliga rådgivare för. Landets premiärminister Boris Johnson väntas presentera nya restriktioner under tisdagen för att förhindra fortsatt smittspridning, enligt AP

Spridningen av coronaviruset i Storbritannien ökar i alla åldersgrupper och över hela landet. Antalet sjukhusinläggningar och antalet döda till följd av covid-19 likaså. Nu höjer myndigheterna coronanödlägesnivån från tre till fyra.

Höjs nödläget upp till nivå fem, innebär det en ny nedstängning av samhället.

– För tillfället tror vi att epidemin dubbleras var sjunde dag, och om det fortsätter så kommer vi att ha 50 000 nya fall varje dag i mitten av oktober, säger Patrick Vallance, den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare, under en presskonferens. 

I så fall riskerar landet en månad senare att få fler än 200 dödsfall varje dag, till följd av smittspridningen. 

– Detta är inte någon annans problem, det är vårt allas, sade Chris Whitty, regeringens medicinska rådgivare, under samma presskonferens. 

”Mini-lockdown” 

En nedstängning liknande den landet genomförde i våras vill man till varje pris undvika. En tydlig ambition är att hålla skolorna öppna. Ett av de förslag som har diskuterats är dock en två veckor lång ”mini-nedstängning” för att på så sätt bryta den uppåtgående trenden. 

Landets hälsominister, Matthew Hancock menar att det ökade tonläget i kampen mot pandemin, med det förhöjda nödläget, speglar allvaret i situationen.

– Landet står inför ett vägskäl och det är otroligt viktigt att alla spelar sin roll för att stoppa viruset och rädda liv, sade han i ett anförande i brittiska underhuset.  

Storbritannien har enligt Johns Hopkins i skrivande stund nästan 42 000 döda i pandemins spår, men experter menar att mörkertalet kan vara stort.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet