Namnet Aotearoa, eller det långa vita molnets land som det skulle bli på svenska, kommer från Nya Zeelands urinvånare maorierna. Foto: TT

Aotearoa – därför höjs röster om ett namnbyte för Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Röster höjs för att Nya Zeeland ska byta namn till Aotearoa för att göra upp med koloniseringen, skriver Wall Street Journal. Efter att över 70 000 namnunderskrifter lämnats in ska frågan nu beredas.

Aotearoa, eller det långa vita molnets land som det skulle bli på svenska, kommer från Nya Zeelands urinvånare maorierna. Antagligen kom de till nuvarande Nya Zeeland från Polynesien någon gång mellan 800- och 1200-talet.

För européer blev landet känt först 1642 när holländaren Abel Tasman passerade området för Ostindiska kompaniet räkning.

70 000 namnunderskrifter

Nu höjs röster för ett namnbyte. Bakom förslaget står bland annat Māori-partiet – ett litet parti som sitter i parlamentet.

Enligt Wall Street Journal har över 70 000 namnunderskrifter samlats in. Det innebär att en parlamentarisk kommitté ska bereda frågan och eventuellt rekommendera antingen en omröstning i parlamentet, en folkomröstning eller inte vidta några åtgärder.

Namnet i sig är inget nytt utan används redan i dagligt tal samt även i officiella dokument.

Många vill behålla Nya Zeeland

Men enligt en opinionsundersökning som tidningen hänvisar till vill mer än hälften av de tillfrågade behålla namnet Nya Zeeland.

Jim Boult, borgmästare i Queenstown, är rädd för att ett namnbyte skulle kunna förvirra turister.

– Det skulle vara som om BMW bytte namn till Bavarian Motors, säger han till Wall Street Journal.

Premiärminister Jacinda Ardern har tidigare sagt att något officiellt namnbyte aldrig varit något som undersökts, men uppmuntrar människor att använda namnet.

– Jag hör allt oftare användningen av Aotearoa omväxlande med Nya Zeeland och det är en positiv sak, sa hon enligt The Guardian.

Se tre länder som bytt namn i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kungen i Swaziland bytte landets namn till Eswatini, för att inte blandas ihop med Schweiz. Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.