En skärm visar Apples logga på Nasdaq-bösen i New York. Foto: Mike Segar/Reuters/TT

Apple slår historiskt börsrekord – är värt en biljon dollar

Uppdaterad
Publicerad

Apple är det första företaget värt över 1 000 miljarder dollar på börsen. Sedan starten 1976 har företagets ekonomi vuxit till att ha en högre avkastning än länder som Portugal och Nya Zeeland, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Kvartalsresultatet som presenterades i veckan överraskade analytikerna och gjorde så att aktien sköt i höjden. Under torsdagen blev Apple det första amerikanska börsnoterade bolaget någonsin med ett börsvärde på över 1 000 miljarder dollar, drygt 8 835 miljarder svenska kronor.

Telefon- och datorföretaget har gjort resan från garagebolag till att vara den dominerande aktören på techmarknaden. En central del i utvecklingen var lanseringen av Iphone 2007. Efter att ha livnärt sig på endast datorer blev Apple i stället den ledande utvecklaren av smarta mobiltelefoner. Fyra år senare, 2011, blev Apple det största teleföretaget i USA. 

Experter: Måste hitta ny produkt

Sedan företagets inträde på börsen 1980 har aktierna ökat med över 50 000 procent, och det har fortsatt att gå uppåt även efter den kultförklarade Apple-ledaren Steve Jobs död 2011. Trots det tror experter att en sjunkande efterfrågan på nya mobiler riskerar att bromsa av Apples framfart, såvida de inte tar fram ännu en revolutionerande produkt.

1984 – Steve Jobs (vänster), John Sculley (mitten) och Steve Wozniak (höger) på Apple Computer. I dag styrs företaget av Tim Cook, han tillträdde efter Steve Jobs död 2011. Foto: Sal Veder/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.