Hur ser Fast and Furious-situationen ut i Sverige? Hör kommissariens svar i videon. Foto: TT/SVT

Är det sant att fortkörningsböterna ökar varje gång en Fast and Furious-film har premiär?

Publicerad

När Fast and Furious 9 hade premiär i USA gick polisen ut med en lättsam varning i sociala medier om att man inte ska köra för fort. Men finns det verkligen någon sanning bakom påståendet att den populära filmserien förvandlar beskedliga biobesökare till brutala bildrullar och blådårar?

Ja, iallafall enligt en amerikansk studie av 192,892 fortkörningsböter. Och nu har senaste filmen i serien haft premiär också i Sverige.

Rapparen Ludacris, som medverkar i flera av Fast and Furious-filmerna, delade polisens fortkörningsvarning på Instagram – och fick en halv miljon likes som lön för mödan.

Och det verkar finnas visst fog för polisens varning.

New York Times slog sig samman med Anupam B. Jena, en professor på Harvard Medical School, och undersökte nästan 200 000 fortkörningsböter från delstaten Maryland, utdelade mellan åren 2012 till 2017.

Studien visade att genomsnittshastigheten i fortkörningsböterna ökade under helgerna efter att tre Fast and Furious-filmer haft premiär – de genomsnittliga hastigheterna ökade med nästan 20 procent jämfört med de tre helgerna innan filmerna haft premiär.

Studien visade också att ”extrema fortkörare” ofta också var koncentrerade inom en radie av tre kilometer från biografer, vilket enligt studien tyder på att fortkörning ”inspirerats av biobesök”.

I mitten av juli hade senaste filmen premiär i Sverige.

Tror den svenska polisen att situationen skulle kunna se likadan ut här?

Hör deras svar i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.