Zaida Catalán. Foto: TT

ANALYS: Stor risk att mordet på Zaida Catalán aldrig klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Den mobilfilmade sekvens som visar när Zaida Catalán mördas har funnits tillgänglig länge på internet. Catalán och hennes kollega Michael Sharp förs ut i vegetationen av ett antal unga män, som bär den för rebellgruppen Kamuina Nsapu kännetecknande röda klädseln.

Johan Ripås, Afrikakorrespondent

Johan Ripås

Utrikesreporter

Men filmen är förbryllande. Inte bara tycks flera av förövarna var omedvetna om vad som ska ske. Männen tycks nästan var övertydligt utklädda. Som en skolteater. 

Många uppgifter har framkommit som tyder på att mordet på Zaida Catalán istället ska ha genomförts av regeringstrogna personer. Det är mycket möjligt.

Catalán hade känslig information

Regeringens övergrepp är vida kända och om Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp hade känslig information, vilket mycket tyder på, fanns det all anledning för kongolesiska myndigheter att försöka stoppa dem.

Men att mörda två personer som skickats ut av FN verkar inte särskilt genomtänkt. Det leder garanterat till en massiv mediabevakning och krav på utredningar. En uppmärksamhet som den kongolesiska regeringen inte vill ha. 

Ett möjligt scenario är att någon eller några inom den kongolesiska administrationen velat hindra Catalán och Sharp i sin utredning. Hur ordergivningen exakt gått till och hur många led den passerat är svårt att säga.

De som avlossade de dödande skotten långt ute i bushen i Kasairegionen var sannolikt inte medvetna om de större konsekvenserna för sitt handlande. Och frågan är hur högt upp i hierarkin man uttryckligen beställt en avrättning.

Utredningen har stött på svårigheter

Men klart är att kongolesiska myndigheter velat forcera rättsprocessen och få detta undanstökat. Allra helst döma några unga rebeller och skylla mordet på Kamuina Nsapu. Och därmed legitimera sina militära insatser. 

Vi vet inte vilken sida som står bakom mordet på Zaida Catalán. Och ju längre tiden går växer sannolikheten att vi aldrig får klarhet i detta. De utredningar som pågår har stött på stora svårigheter. 

Men det är viktigt att mordet klaras upp. Inte för att Zaida Catalán var svensk, utan för att hon mördades på grund av att hon utredde människorättsbrott och övergrepp. Det internationella arbetet för mänskliga rättigheter blir allt svårare och farligare. 

Det viktiga arbetet får varken tystas eller stoppas. 

ZAIDA CATALÁN

Visa

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001–2005.

Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.

Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006–2011. Avgick på grund av uppdrag utomlands.

Var utbildad jurist och arbetade bland annat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet