Foto: TT

Arresteringsordern mot Puigdemont slopas

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska arresteringsordern mot Carles Puigdemont dras tillbaka. Kataloniens ex-ledare kommenterar triumferande att det visar på ”svagheten” i rättsprocessen mot honom.

Beslutet att slopa arresteringsordern fattades av Pablo Llarena, domare vid Spaniens högsta domstol.

Anledningen är att han motsätter sig det tyska rättsväsendets beslut att lämna ut Puigdemont till Spanien på basis av misstankar om förskingring av offentliga medel. Spanien ville framför allt se Puigdemont utlämnad för de mer allvarliga brottsmisstankarna om uppror.

De tyska åklagarna slog dock fast att händelserna i Spanien kring tiden för Kataloniens folkomröstning enligt tysk lag inte går att betrakta som högförräderi eller störande av den allmänna ordningen. Det hade inneburit att Spanien endast hade kunnat åtala Puigdemont för förskingring om han utlämnats.

Även arresteringsorder för Antonio Comin, Luis Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí och Marta Rovira — andra landsflyktiga självständighetsivrare — dras tillbaka.

Llarenas beslut innebär att Puigdemont och de andra nu är fria att resa som de vill i utlandet, men de riskerar att omedelbart gripas om de sätter sin fot i Spanien.

I en kommentar på Twitter skriver Puigdemont att slopandet av arresteringsorder ”visar på den enorma svagheten i rättsfallet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer