”Havet slukade vår by”

Uppdaterad
Publicerad

Försvunna årstider, obrukbar jord och ett förtvivlat folk. Det är verkligheten när klimatförändringarna inte längre är ett fjärran hot. SVT:s Erika Bjerström har besökt Vietnam.

– Vi kände stor sorg när havet slukade vår by. Vi var som fåglarna som hade fördrivits från boet.

Det berättar den gamle fiskaren som tagit ut mig och fotograf Rikard Collsiöö i en liten fiskebåt.

Vi är 700 meter från land. Plötsligt pekar han rakt ner i havet.

– Här, säger han, här nere låg vår hemby. Den gamla kyrkan. Det var en väldigt fin by.

Sen dess har han och hans familj flyttat undan havet tre gånger. Nu bor han på andra sidan den nybyggda skyddsvallen men inte ens där känner han sig säker. När det stormar som mest så har nu havet börjat gå över skyddsvallen.

Forskare varnar för en varmare värld

Enligt FN.s klimatpanel IPCC är Vietnam är ett av de fem värst drabbade länderna i världen. Ett av de största hoten mot mänskligheten är ett hav som stiger, som äter sig in. Utefter landets 300 mil långa kust har havet höjts med 11 centimeter sen 80-talet. Det ger dom tropiska stormarna större , ödeläggande kraft. Och havet bara fortsätter att stiga.

Medeltemperaturen har ökat med 0.8 grader under samma period. Det låter inte så mycket men hela vår civilisation som byggts upp under 10 000 år har kunnat blomstra tack vare ett globalt stabilt klimat som inte varierat mer än en grad.

Nu varnar forskarna att världen går mot en fyra grader varmare värld inom 100 år om inte utsläppskurvorna börjar peka neråt.

Årstider har försvunnit

Som SVT:s klimatkommentator har jag följt klimatförhandlingarna i decennier. Jag har skildrat klimatförändringarna i Australien, USA, många afrikanska länder, i Europa, i Indien. Jag har mött förtvivlade jordbrukare som varken vet när de ska så eller när de kan skörda längre. Aldrig har jag blivit så berörd som under vår reportageresa i Vietnam.

Alla vi mötte vittnar om det förändrade klimatet. Om försvunna årstider. Allt mer extrema variationer. Risfälten försaltas och förvandlas till ofruktsamma leröknar. Musselodlarna måste bygga sina hus på fem meter höga styltor, förr räckte det med två meter.

I Hanoi klarar människorna knappt hettan,maxtemperaturen har gått från 37 till 40 grader. Jag tänkte förstås mycket på Vietnamkriget under min rundresa i landet. Hur vietnameserna höll ut mot USA, en övermäktig fiende mycket längre än någon trott. Det som pågår nu är som ett nytt krig och frågan är om fienden denna gång är övermäktig?

Ingen klarar sig undan

Det som händer i Vietnam kommer drabba oss alla, fast på olika sätt. Samtidigt är Vietnam lösningarna på spåren. De slåss nu för att överleva i en hetare, blötare värld. De hittar nya, mer torktåliga risgrödor. De bygger skyddsvallar.

Det sker till enorma kostnader och efter en temperaturökning på ”bara” vid 0.8 grader. Vad händer om det blir fyra grader varmare? När havet höjs med flera meter?

Chatta med  SVT:s korrespondent Erika Bjerström och miljöforskare Johan Rockström efter Korrespondenterna ikväll klockan 20.30.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.