David Hulls dotter Kathy tog sitt liv genom att hoppa från bron. Han ligger bakom förslaget om ett skyddsnät under bron.

1.600 har tagit sitt liv på Golden Gate

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen klubbades ett förslag igenom att sätta upp ett skyddsnät på Golden Gate-bron för att förhindra alla självmord. SVT har träffat mannen bakom förslaget, David Hull, vars dotter Kathy tog sitt liv genom att hoppa från bron.

– Hon var väldigt idealistisk, och därför bedrövad över orättvisorna och problemen i världen. Hon hade varit deprimerad i flera år, men hon var på väg ut ur det, berättar David Hull.

Varje år tar ett stort antal människor sitt liv genom att kasta sig ut från Golden Gate-bron i San Francisco. Sedan den byggdes har 1.600 människor tagit sitt liv där. Men för en tid sedan fattades ett beslut att sätta upp ett skyddsnät i rostfritt stål, som ska sätta stopp för de många självmorden. David Hull är en av männen som har gjort det hela möjligt. Men han har också fått betala det högsta priset en förälder kan göra.

Självmorden ökar

Var på väg ur depressionen

Som i så många andra fall så var det just när hans dotter Kathy var på väg ut ur depressionen som hon tog sitt liv. En eftermiddag i oktober 2003 tog hon bilen från Santa Crus där hon bodde, och körde över bergen mot San Francisco och Golden Gate-bron.

– Och jag tror att om hon hade fått punktering på bilen, om det hade legat en skadad hund vid sidan av vägkanten, eller om det hade funnits en självmordsbarriär på bron, så hade det fått henne att klara sig över den kritiska punkten när hon ville ta sitt liv, säger David.

Sorgens rekord 2013

Diskussionen om en självmordsbarriär har pågått under många år, och ett av argumenten mot har varit att det rent estetiskt skulle förstöra bilden av bron. Förra året slogs ett sorgens rekord då 46 människor kastade sig mot döden. Och kanske fick det slutligen myndigheterna att säga ja till en finansieringsplan för ett skyddsnät som ska förhindra personer att hoppa. En seger för David Hull.

– Nätet är tänkt att vara i rostfritt stål och sträcka sig drygt sex meter ut, strax under bron. Om någon kastar sig ut hamnar de i nätet som kollapsar runt dem och håller dem kvar tills de kan plockas upp. 

”Klart effektivaste sättet”

Många tror att ett skyddsnät bara skulle få människor att hoppa mot döden någon annanstans. Det trodde även David innan han förlorade sin dotter. Men forskningen visar att det inte är sant. Människor som blir avbrutna när de försöker ta sitt liv gör ofta inte något nytt försök.

– Det är helt klart att det mest effektiva sättet att förhindra någon från att ta sitt liv är att ta bort möjligheterna. 94 procent av de som förhindras att ta sitt liv från Golden Gate-bron kommer att fortsätta att leva ett normalt liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Självmorden ökar

Mer i ämnet