Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experten: ”Inte att betrakta som legitima folkomröstningar”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen ska så kallade folkomröstningar inledas i de delvis ryskkontrollerade regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. Detta med målet att göra dem till en del av Ryssland. Draget har fördömts och beskrivs som ett brott mot folkrätten.

– Ordet omröstning är inte applicerbart på den här situationen, det handlar om propaganda, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

De ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk blev innan invasionen av landet erkända av Ryssland som självständiga republiker, trots internationella och ukrainska protester. Dessa så kallade republiker styrs idag av proryska separatister, stödda av Ryssland.

Mellan den 23 och 27 september har så kallade folkomröstningar utlysts i regionerna med syftet att de ska bli en del av Ryssland. De ryska styrena i de ockuperade regionerna Cherson och Zaporizjzja kommer också att genomföra omröstningar, enligt rysk statsmedia.

– Det är inte att betrakta som legitima folkomröstningar, jag skulle säga att ordet omröstning är felaktigt. Det här är propaganda, säger han.

”Vill ha bilder på köer”

Att stora delar av regionernas befolkning lämnat sina hem sedan kriget, och att omröstningarna ser ut att till stor del ske digitalt, talar sitt tydliga språk, enligt Jakob Hedenskog.

– Det finns inga röstlängder som har någon legitimitet. Ryssland är ute efter att skapa en bild av att det finns ett folkligt deltagande. Man vill ha bilder på köer av folk som röstar för Ryssland, för annektering, som man kan sända till den inhemska publiken i Ryssland.

Hotat med kärnvapen

Ett ”ja” i omröstningarna kan få flera konsekvenser och är att betrakta som en eskalering av konflikten, enligt Jakob Hedenskog. Detta då områdena av Ryssland skulle börja ses som en del av det egna landet.

– Ryssland betraktar ett angrepp på det egna territoriet som ett möjligt hot mot den ryska federationens existens, varpå man då anser sig ha rätt att använda kärnvapen. Putin varnade redan i sitt tal den 24 februari om att Ryssland har kärnvapen och är beredda att använda dem, säger han.

– Hittills har västmakterna sett detta som tomma hot och det har inte hindrat Ukraina från att försvara sig.

Hör Jakob Hedenskog om omröstningarna i Donetsk och Luhansk i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.