Assad: ”De farligaste IS-ledarna är skandinaver”

Uppdaterad
Publicerad

Några av Islamiska statens farligaste ledare är skandinaver. Det påstår nu Syriens president Bashar al-Assad i en intervju med Expressen TV.

Säpo har kallat återvändande jihadister för det största inhemska hotet mot Sverige. Och enligt den syriske presidenten är de farligaste IS-ledarna från Skandinavien.

– De farligaste IS-ledarna i vår region är skandinaver, säger al-Assad till Expressens Mellanösternkorrespondent.

Syrienkriget

Är detta fakta?

– Ja, det är fakta. Det är den information vi har. Så du kan inte avdela de här länderna från Sverige eller Europa. Så länge terrorism växer i olika europeiska länder är Sverige inte säkert, säger Bashar al-Assad.

Terrorforskaren Hans Brun säger att det är fullt möjligt för skandinaver att göra karriär inom IS. Samtidigt ska uttalandet från Syriens president tas med en nypa salt, menar han.

– Det är omöjligt att avgöra och kan mycket väl vara sagt för att generera uppmärksamhet, säger Hans Brun, forskare knuten till Försvarshögskolan och King's College i London, till TT.

”Ingen kontakt med Säpo”

Samtidigt säger Bashar al-Assad att svenska Säpo inte har bett den syriska säkerhetstjänsten om information om dessa jihadister.

– Nej, det finns ingen kontakt mellan våra säkerhetstjänster.

På Säpo är man förtegen om vilka uppgifter man har om eventuella svenska jihadister.

– Vi har en god bild av vad personer ägnar sig åt i Syrien och Irak men jag vill inte gå in på enstaka personers ställning i Islamiska Staten. Problemet är att vi inte kan redogöra för den här informationen i en rättsprocess utan att avslöja våra metoder, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, till SVT.

Expressen träffar Bashar al-Assad i presidentpalatset i Damaskus vid samma tid som terrororganisationen IS tar över flyktingslägret al-Yarmouk där nära 20 000 flyktingar bor.

FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, planerar för konsultationer i maj eller juni för att se om det finns möjlighet för en gemensam linje mellan de stater som har intresse i den syriska konflikten.

– Jag håller faktiskt med de Mistura på den punkten. Att se konflikten i Syrien som enbart en konflikt mellan syriska parter är inte realistiskt och inte objektivt, säger al-Assad.

Totalt har över elva miljoner människor, hälften barn, drivits på flykt sedan inbördeskriget startade i Syrien för fyra år sedan.

Det har beskrivits som den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget och när Expressens Mellanösternkorrespondent träffar Bashar al-Assad får presidenten frågan vilket ansvar han har för situationen.

Men presidenten vägrar svara på frågan:

– Jag tycker det är en enorm överdrift att jämföra vad som händer i Syrien, även ur en humanitär synvinkel, med vad som hände under andra världskriget. Det går inte att jämföra av politiska skäl, säger al-Assad.

Den syriska regimen har själv anklagats för att ligga bakom grova brott i samband med inbördeskriget. Bland annat har det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet anklagat den syriska regimen för att ligga bakom en klorgasattack som dödade sex personer.

Syriens president tar även tillfället i akt att i Expressen-intervjun uppmana Sveriges regering att övertyga EU att häva sanktionerna mot Syrien. Sanktionerna infördes efter att den syriska regimen vägrat bidra till en fredlig lösning.

Assad: ”Förväntar mig fler terrorattacker”

Syriens president säger att västvärlden får räkna med fler terrorattacker enligt samma scenario som attentaten i Paris och Köpenhamn tidigare i år.

– Terrorism är ett stort berg, det är inte enstaka händelser. Så länge europeiska företrädare fjäskar för länder som Saudiarabien och Qatar för deras pengars skull och säljer sina värderingar och tillåter wahhabi-ideologin att tränga in i vissa europeiska samhällen, förväntar jag mig att det blir fler attacker, säger al-Assad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet