Julian Assange. Foto: TT

Assange har kostat britter 126 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Bevakningen av Julian Assange har hittills kostat brittiska skattebetalare tio miljoner pund, cirka 126 miljoner kronor. I snart tre år har Assange suttit på Ecuadors ambassad i London.

Det är så mycket Scotland Yard har lagt på att ha en polisman utanför Ecuadors ambassad dygnet runt, som ska se till att Wikileaksgrundaren inte flyr landet, skriver BBC.

– Det är pinsamt att se att den brittiska regeringen spenderar mer pengar på att övervaka och hålla kvar en politisk flykting som inte är dömd, än på sin utredning av kriget i Irak som har kostat hundratusentals livet, säger Kristinn Hrafnsson, talesperson för WikiLeaks, enligt BBC.

Fallet Assange

Tre år på ambassaden

Julian Assange är eftersökt av den svenska polisen för misstänkta sexbrott mot två kvinnor. Brotten ska ha inträffat under ett besök här 2010. För snart tre år sedan tog han sig till Ecuadors ambassad och blev där beviljad assyl, men om han lämnar ambassaden för att resa till Ecuador kommer han att gripas och utlämnas till Sverige för förhör.

Assange har uttryckt oro för att han, om han utlämnas till Sverige, i förlängningen kommer att skickas till USA och där ställas inför rätta för att ha läckt hemliga dokument via WikiLeaks. I november beslutade Svea hovrätt att Assange ska fortsätta vara häktad.

I augusti förra året meddelade Assange att han snart skulle lämna Ecuadors ambassad, men det har han inte gjort. På ambassaden lever han i ett kombinerat sovrum och arbetsrum med en sollampa. Han arbetar fortfarande med WikiLeaks och har grundat ett parti.

2020 går preskriptionstiden för den grövsta misstanken om våldtäkt ut.

Fakta: Assange

  • Julian Assange anklagades för sexbrott mot två svenska kvinnor i samband med ett Sverigebesök sommaren 2010.
  • I slutet av november 2010 häktades han i sin frånvaro, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.
  • Han häktades efter ha infunnit sig hos brittisk polis den 7 december men släpptes mot borgen den 16 december och levde i husarrest med fotboja utanför London.
  • Under 2011 fick Assange avslag på överklaganden av beslut om att han ska överlämnas till Sverige.
  • Processen i Storbritannien har drivits med en europeisk arresteringsorder som grund.
  • Arresteringsordern började gälla som svensk lag den 1 januari 2004.
  • Ett krav för arresteringsordern är att den efterlyste måste vara på sannolika skäl misstänkt för ett brott med ett år eller mer i straffskalan.
  • Brittiska HD prövade i juni 2012 om den svenska åklagarmyndigheten har behörighet att utfärda en arresteringsorder och fann att så är fallet.
  • Assange hävdar att han riskerar utlämning från Sverige till USA, och där riskerar dödsstraff som spionanklagad.
  • Den 19 juni 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London. Han sökte och fick politisk asyl och har vistats på ambassaden sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet