Foto: TT

FN-gruppens rapport: Sverige måste släppa fallet Assange

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Storbritannien måste släppa Assange fri, och han bör få ekonomisk kompensation. Det anser den FN-grupp som under fredagen släppte sin rapport om fallet med Wikileaksgrundaren. Sedan tre och ett halvt år befinner sig Julian Assange på Ecuadors ambassad i London – i dag kan den saken komma att ändras.

Wikileaksgrundaren Julian Assange hoppas i dag kunna ta sin första promenad i frihet. På fredagen släpptes rapporten från FN:s oberoende arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden (UNWGAD) som visar att Wikileaksgrundaren är godtyckligt frihetsberövad.

– Det godtyckliga frihetsberövandet av Mr. Assange bör avbrytas, hans fysiska integritet och rörelsefrihet respekteras, och att han bör ha rätt till (...) kompensation, skriver sydkoreanen Seong-Phil Hong, arbetsgruppens ordförande, i ett uttalande.

Fallet Assange

Uppmaning till Sverige

FN-gruppen uppmanar i sin rapport Storbritannien och Sverige att upphöra med vad de beskriver som berövande av Assanges frihet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Båda länderna bär ansvar för det godtyckliga frihetsberövandet anser UNGWAD. FN-gruppen riktar kritik mot att Assange dels hållits isolerad i brittiskt fängelse, suttit i husarrest samt påtvingats situationen på ambassaden.

UNWGAD skriver: ”Arbetsgruppen slår fast att frihetsberövandet strider mot artiklarna 9 och 10 i Allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna och artiklarna 7, 9(1), 9(3), 9(4), 10 och 14 i Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.”

Båda är FN-konventioner som Sverige är bundna vid.

Även den svenska Åklagarmyndigheten kritiseras eftersom den inte har ansträngt sig tillräckligt har han ”långvarigt berövats sin frihet”.

En medlem av panelen är liksom Assange australier och deltog därför inte i överläggningarna. En annan medlem är oense med majoriteten i gruppen och anser att Assange inte är frihetsberövad och att hans ärende därför inte faller under UNWGAD:s mandat.

Kommer göra allt för att gripa honom

– Insatsen för att gripa Julian Assange fortsätter och skulle han lämna ambassaden så kommer polisen göra allt för att gripa honom, säger en talesman för den brittiska polisen enligt The Guardian.

Julian Assange väntas vid lunchtid framträda via videolänk på en presskonferens i London, där han kommer att kräva att Sverige och Storbritannien nu häver arresteringsordern mot honom, skriver tidningen.

Utanför Ecuadors ambassad är trottoaren fullpackad av journalister, som i den mulna Londonmorgonen står med paraplyer och inväntar beskedet från FN-panelen. Men än har inte någon sett en skymt av Julian Assange själv.

Redan i går samlades anhängare till Assange utanför ambassaden – detta efter att uppgifterna om FN-gruppens rapport kommit ut till media och sedan bekräftats, bland annat av svenska UD.

– Han är en politisk fånge, som sitter fast därinne. Om FN säger att han hållits olagligt skulle det bli en skandal om brittisk polis griper honom, sade Assange-anhängaren Elizabeth Middleton, som stått utanför ambassaden i flera år för att stötta honom.

Hyllar utredning

Ecuadors president Rafael Correa antyder att landet borde kompenseras för att ha huserat Assange på ambassaden i London i över tre år. Correa hyllade på en presskonferens i Quito utredningen från UNWGAD,

– Det här visar att vi har rätt, efter så många år. Men vem ska kompensera för den skada det åsamkat Assange och Ecuador? Vet ni hur mycket det kostar att upprätthålla säkerheten på ambassaden? sade Correa enligt nyhetsbyrån AFP.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino säger samtidigt att Assange är välkommen att stanna på ambassaden om han vill.

– Grunderna vi beviljade honom asyl på kvarstår.

Fakta: Fallet Assange

Den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Assange har sagt sig vara villig att förhöras av svensk åklagare på ambassaden. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har hindrat detta tills länderna ingick ett avtal om rättshjälp i december 2015.

Den svenska åklagaren överväger att ansöka på nytt till Ecuador om förhör med Assange, som i så fall rent praktiskt ska skötas av ecuadorianska utredare.

Assange fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

Fakta: UNWGAD

UNWGAD, FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, sorterar under FN:s människorättskontor i Genève, OHCHR.

Den oberoende gruppens medlemmar är varken anställda av FN, någon stat eller organisation. Den består av folkrättsexperter som arbetar på frivillig basis utan lön.

Arbetsgruppen utgör ingen internationell domstol, men granskar fall om påstådda godtyckliga, olovliga frihetsberövanden runtom i världen.

Dess synpunkter är inte bindande men påverkar regeringsbeslut, lagstiftning och rättsfall med mera.

Under 2014 kom UNWGAD med 57 utlåtanden om 422 personers frihetsberövande i 30 länder.

Gruppen har fem medlemmar och leds av Seong-Phil Hong från Sydkorea. De övriga kommer från Mexiko, Benin, Australien och Ukraina.

Källa: OHCHR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet