Från vänster: Julian Assanges far John Shipto, en fransk-spansk tolk, den spanske advokaten och koordinatorn för Assanges försvar Baltasar Garzon, Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire, och de franska advokaterna Eric Dupond-Moretti och Antoine Vey. Foto: TT

Assange väntas söka asyl i Frankrike

Publicerad

Julian Assange kommer att söka politisk asyl i Frankrike. Det uppgav hans grupp av försvarsadvokater under en presskonferens i Paris under torsdagen.

I nästa vecka inleds domstolsförhandlingar gällande huruvida Julian Assanges ska utlämnas från Storbritannien till USA där han står anklagad för spioneri. Under torsdagen höll Assanges försvarsteam en presskonferens i den franska huvudstaden.

Försvarsteamet redogjorde för varför de anser att den pågående rättsprocessen mot Wikileaks-grundaren är orättvis och lyfte bland annat Assanges sviktande hälsa samt fler påstådda brott mot hans rättigheter under tiden i brittiskt fängelse, skriver The Guardian.

Kräver samtal med Macron

Den franske toppadvokaten Éric Dupond-Moretti, som ingår i Assanges stall, sade bland annat att Assanges situation berör ”alla journalisters status och öde” och att situationen är så pass allvarlig att det kräver ett samtal med den franske presidenten Emmanuel Macron.

Gruppen avslöjade att de arbetar med att formulera ett ”konkret krav” på Macron att ge Assange politisk asyl i Frankrike, där han bland annat har bosatta barn.

Hävdar att USA  lockat med benådning

Tidigare i veckan hävdade Assanges försvarsteam att USA:s president Donald Trump lovat att benåda Wikileaksgrundaren om han offentligt hävdade att Ryssland inte var inblandat i hackerattacken mot Demokratiska partiets e-postservrar 2016.

Påståendet lämnades in som bevis under en förberedande utfrågning inför de kommande domstolsförhandlingarna.

Vita huset har dock förnekat att ett sådant förslag har presenterats för Assange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.