Hör Julian Assanges vän om hans tillvaro och framtid. Foto: SVT

Assanges vän: ”De tog ifrån honom hans värdighet”

Publicerad

Vaughan Smith har varit Julian Assanges vän, förtrogne och under lång tid också hans hyresvärd. SVT har träffat den brittiske journalisten som är mycket upprörd över behandlingen av Wikileaks-grundaren, som bokstavligen blev utburen från Ecuadors ambassad.
– Jag tror han ville lämna med någon slags värdighet. Men det togs ifrån honom.

Vaughan Smith var 2003 en av initiativtagarna till Frontline, den journalistklubb i London där Wikileaksgrundaren Julian Assange gjorde några av sina första framträdanden.  Det var också på Vaughan Smiths lantställe som Assange fick bo under de 13 månader han var fri mot borgen innan han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad.

Smith var även en av få personer som på slutet fick tillstånd att besöka den nu gripne nätaktivisten i hans fristad.

– Jag gjorde det främst för att se efter honom. De trappade upp övervakningen och hade två kameror i de flesta rummen. Det enda rummet som jag såg som inte hade någon övervakningskamera var toaletten.

Indragna rättigheter

Smith berättar hur Assange successivt fick sina rättigheter indragna, och hur han allt mer sällan fick ta emot besök. Han beskriver också hur kretsen kring Wikileaks-grundaren ända sedan i julas varit oroliga för att Assange skulle bli utsparkad.

– Vi trodde det skulle hända varje vecka, så det var inte oväntat. Men han tog sin tillflykt dit av en anledning, och det visar sig nu att han hade rätt.

”Veka utlämningslagar”

Vaughan Smith – som i Storbritannien främst är känd som krigskorrespondent och beskrivs som en debattör på den frihetliga högerkanten – menar att de brittiska utlämningslagarna är väldigt veka när det handlar om USA. Han säger till SVT att det mesta talar för att Assange kommer att bli utlämnad om tre till fem år. Och att han kommer få tillbringa tiden fram till dess i brittiskt fängelse.

– Jag tror inte allmänheten ser problem med att utlämna bankrånare eller mördare. Men vill vi verkligen lämna ut någon som kritiserat en annan regering? Skulle vi göra det till Ryssland eller Kina?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet