Astra Zeneca återupptar fas 3-testerna av coronavaccinet i Storbritannien. På bilden företagets anläggning i Södertälje. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Astra Zeneca återupptar vaccintesterna

Publicerad

Astra Zeneca stoppade i veckan testerna av företagets vaccin mot covid-19 sedan en deltagare blivit sjuk. Nu har fallet granskats och den brittiska medicinska kontrollmyndigheten MHRA har godkänt att testerna återupptas, meddelar företaget.

”Den brittiska kommittén har avslutat sina undersökningar och rekommenderat till MHRA att det är säkert att återuppta testerna i Storbritannien”, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Misstänkt biverkning

Exakt vad deltagaren drabbats av har företaget inte avslöjat. Enligt medierapporter drabbades personen av en nervinflammation i ryggmärgen, något som skulle kunna vara en biverkning av vaccinet.

– Det är precis den här typen av biverkningar som man letar efter. Vissa vacciner har en sällsynt biverkning som är liknande den här, sade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Expressen när stoppet blev känt.

Tester i fyra länder

Vaccinet, som kallas AZD1222, har utvecklats av Astra Zeneca i samarbete med forskare i Oxford.

Fas 3-tester pågår i Storbritannien, USA, Brasilien och Sydafrika.

”Globalt har cirka 18.000 individer fått studievaccin som en del av testerna. I stora studier som denna är det förväntat att vissa deltagare blir sjuka och varje fall måste utvärderas noggrant för att bedöma säkerheten”, skriver Oxfords universitet i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.