Den ryska Soyuz-farkosten kort före avfyrandet från Kazakstan. Foto: Bill Ingalls, TT/AFP

Astronauter tvingades nödlanda efter raketfel

Uppdaterad
Publicerad

En rymdkapsel med två personer ombord tvingades nödlanda sedan raketen drabbats av fel strax efter uppskjutning. Farkosten var på väg till rymdstationen ISS. Ryssland stoppar nu bemannade rymdfärder i väntan på utredning.

Den ryska Sojuz-raketen var på väg till den bemannade internationella rymdstationen ISS, som sedan snart 20 år cirkulerar runt jorden. En rysk kosmonaut och en amerikansk astronaut befann sig ombord. Båda två överlevde.

– Jag hoppas att USA kommer att visa förståelse för olyckan med Sojuzraketen. Vi kommer inte att dölja något, säger Rysslands biträdande premiärminister Jurij Borisov med anledning av haveriet.

Dramatiska bilder

Strax efter start från kosmodromen i Bajkonur fick Sojuz-raketen problem när det andra raketsteget skulle tändas. Det automatiska nödsystemet gick igång och kapseln med de två rymdfararna ombord kopplades automatiskt loss från drivraketen, en god bit upp i atmosfären.

Bilder inifrån rymdfarkosten visar hur de två skakas runt när problemen uppstår. Räddningskapseln återvände sedan mot jordytan, bromsad av fallskärmar. 

Landade i ödemarken

Kapseln tog mark på den kazakiska stäppen två mil öster om staden Zjezkazgan. En stor undsättningsinsats skickades dit och de två rymdfararna flögs direkt till sjukhus i helikopter. Enligt kommunikéerna har de utsatts för starka g-krafter men mår efter omständigheterna väl och behöver inte medicinsk vård.

Trots haveriet är lättnaden stor i både Ryssland och USA:

”Nödlandningssystemen fungerade, farkosten kunde landa i Kazakstan. . . besättningen lever”, skriver den ryska rymdstyrelsen Roscosmos på Twitter.

Livlinan bruten

Ryssland ställer nu in alla bemannade rymfärder i väntan på haveriutredningen. Därmed är den enda livlinan till rymdstationen ISS tills vidare bruten.

Ombord i omloppsbana runt jorden finns tre besättningsmedllemmar. Enligt uppgift har de tillräckligt med förnödenheter för att klara sig till nästa uppskjutning, som är planerad till i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.