Väktaren har sin fot på den asylsökandes huvud. Foto: Skärmdump

Asylskandal skakar Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Fyra väktare vid ett asylboende i Tyskland misstänks ha misshandlat och förnedrat flyktingar, något som orsakar stor uppståndelse och avsky. – Det här är bilder som vi tidigare bara har sett från Guantánamo, säger polischefen Frank Richter.

Bilder från en videofilm som tyska medier publicerar visar hur en väktare står med ena foten på en asylsökandes huvud. Den unge mannens händer är bakbundna och han ligger på mage, till synes helt oförmögen att röra sig.

Händelsen för tankarna till de grymma förhållanden som avslöjats i det ökända fängelset Abu Ghraib i Irak och fånglägret på Guantánamobasen på Kuba.

Påminner om Guantánamo-bilder

Händelsen ska ha inträffat på ett asylboende med 700 platser i samhället Burbach i västra Tyskland.

– Det här är bilder som vi tidigare bara har sett från Guantánamo, säger polischefen Frank Richter, enligt det tyska tv-bolaget WDR.

Väktarna var anställda vid ett privat vaktbolag som arbetade för asylboendet, men kontraktet har sagts upp. Sammanlagt fyra väktare är nu misstänkta för bland annat misshandel.

Fler misstänkta fall

Delstaten Nordrhein-Westfalens inrikesminister Ralf Jäger har under tiden dragit igång en omfattande utredning.

– Den som utövar våld och förnedrar människor som befinner sig i nöd måste räkna med hårda straff, sa han på en presskonferens i söndags.

Enligt WDR ska liknande händelser ha inträffat på andra asylboenden i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.