18-årig man nekades asyl i Österrike – ansågs inte vara homosexuell ”på riktigt”

Publicerad

En 18-årig man ansökte om asyl i Österrike då han fruktar att han kommer att straffas i sitt hemland Afghanistan för att vara homosexuell. Mannen har nu fått sin ansökan avslagen då myndigheterna betvivlar hans sexuella läggning. Enligt en utredare finns det inget i mannens ” sätt att gå, bete sig eller klä sig” som indikerar att han är homosexuell.

Enligt The Guardian står det i rapporten att mannen har en ”potential för aggressivt beteende” som inte ”förväntas från en homosexuell man”, sedan han hamnat i bråk med andra boende på flyktinganläggningen han bor på.

Mannen uppges ha ett fåtal vänner och gillar att umgås ensam, ett udda beteende då ”homosexuella är sociala” enligt rapporten. Vidare avvisar utredaren mannens uppgifter att han har kysst heterosexuella män med förklaringen att dessa ”skulle ha slagit ned honom”.

Den afghanske mannen har överklagat beslutet.

Bakgrund ifrågasatt 

18-åringen uppger att han blivit medveten om sin sexuella läggning när han var 12 år gammal. Utredaren menar att mannens historia saknar trovärdighet i och med hans unga ålder och ursprung, då Afghanistan är ett land där det inte förekommer någon offentlig ”sexuell stimulering genom mode och reklam”.

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl säger i ett uttalande att fallet inte speglar en ”större verklighet” och att man samarbetar med FN i att bli bättre på att utreda asylansökningar från HBTQ-personer.

Migrationsverket: Ej relevant i utredningar

Migrationsverket säger i ett mejl till SVT Nyheter att karaktärsdrag eller stereotypa förväntningar på hur en person som åberopar HBTQ-skäl, inte är relevanta i en asylutredning. 

”Migrationsverket fastställer inte en persons sexuella läggning eller könsidentitet, varken utifrån inlämnad dokumentation eller den muntliga berättelsen, den så kallade asylberättelsen”, skriver Irene Sokolow som är presskommunikatör.

Däremot ska alla som söker asyl i Sverige göra sitt behov av skydd sannolikt.

”Det Migrationsverket prövar är om en person som åberopar skyddsbehov pga. sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck har gjort sin tillhörighet till en sådan grupp sannolik”

I handläggningar av liknande ärenden har Migrationsverket alltid en HBTQ-specialist som är ett extrastöd för handläggare och beslutsfattare, uppger Irene Sokolow

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.