Människor sörjer offren för attacken mot nattklubben Club Q, som var en fristad för hbtq-personer. Foto: Parker Seibold/AP/TT

Åtalas för hatbrott efter skjutning på gayklubb

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen som misstänks för att ha skjutit ihjäl fem personer och skadat 17 på en hbtq-klubb i Colorado Springs, USA i november åtalas för mord och hatbrott.

Åklagare har lagt fram sammanlagt 305 anklagelsepunkter, varav 48 misstänkta hatbrott – ett för varje person som befann sig på Club Q, som beskrivits som en fristad för hbtq-personer.

Det var strax innan midnatt den 19 november som 22-åringen ska ha klivit in på nattklubben och öppnat eld med ett AR-15-liknande gevär, enligt åklagare. Två besökare lyckades övermanna skytten och stoppa attacken.

Gripits av polis tidigare

22-åringen identifierar sig som icke-binär, enligt dokument från försvaret. Enligt åklagare har det också bidragit till övervägandet om att också väcka åtal om hatbrott.

Ett år innan skjutningen på Club Q ska den nu åtalade 22-åringen ha gripits av polisens insatsstyrka efter att ha hotat med att samla på sig vapen och ammunition för att bli ”nästa massmördare”. Den utredningen lades senare ned.

Se bilder från händelsen som skakade Colorado i höstas i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst 23 personer ska ha träffats av skotten – polisen uppger att man har en misstänkt gärningsman Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.