Ungerska soldater samlas i staden Roszke i södra Ungern, vid gränsövergången till Serbien. Foto: TT

Återinförda gränskontroller på flera håll i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Slovakien går i Tysklands fotspår och återinför kontroller på gränserna till Ungern och Österrike. I går återinförde Tyskland kontroller på gränsen till Österrike efter att flera regioner i landet överväldigats av antalet flyktingar som kommit dit.

220 slovakiska poliser har skickats till gränsen för att öka säkerheten. Även Tjeckien och Österrike förstärker med poliser och armén och Polens premiärminister, Ewa Kopacz, säger att landet står redo att införa passkontroller vid första tecken på hot mot gränssäkerheten.

På måndagen skickade Österrike 2.200 soldater för att hjälpa till med säkerheten och passkontrollerna. De skärpta kontrollerna kommer att gälla i ”flera veckor”.

#flykt

– Om Tyskland utför gränskontroller måste Österrike sätta in förstärkta gränskontroller. Det gör vi nu, sa Österrikes vice förbundskansler Reinhold Mitterlehner, enligt Reuters.

Kan bli aktuellt även för Sverige

Inför måndagens extrainsatta EU-möte krävde också Frankrike hårdare kontroller av EU:s gränser i Grekland, Italien och Ungern och att man skulle separera människor på flykt undan krig från ekonomiska migranter. Det är något även Ungern har krävt. Enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve kommer Frankrike dock inte att införa passkontroll på gränsen till Tyskland.

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra säger till Ekot att det kan bli aktuellt att skärpa även Sveriges gränskontroller. Kinberg Batra anser att Sverige behöver ”ordning och reda i mottagandet”.

– Jag har förståelse för det för vi har en akut situation i Europa just nu och jag tycker att vi bör överväga liknande åtgärder för svensk del också. Regeringen bör ha beredskap för det, säger hon till Ekot.

Rekordmånga tar sig till Ungern

Antalet flyktingar som kommer till EU-medlemmen Ungern från Serbien har slagit rekord nästan varje dag den senaste veckan. I morgon träder nya lagar i kraft som kommer göra det möjligt att gripa och åtala dem som tar sig in i landet utan rätt dokument. 4.300 ungerska soldater kommer att vakta den serbisk-ungerska gränsen och de börjar nu placeras ut i omgångar, rapporterar serbiska medier.

På söndagen korsade 5.809 människor gränsen mellan länderna och från midnatt natten till måndag till klockan 8 på morgonen hade 3.280 flyktingar kommit till Ungern via Serbien.

Ett par meter av det ungerska gränsstängslet mot Serbien har stått öppet och flyktingarna har kunnat gå in till Ungern relativt lätt, men vid midnatt kommer även den luckan att stängas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet