Åtstramningar godkända i Grekland

Publicerad

Det grekiska parlamentet har godkänt nya åtstramningar. Regeringen hoppas nu att landets långivare med Tyskland i täten ska gå med på att betala ut nya nödlån.

Åtstramningen innebär bland annat pensionssänkning på motsvarande drygt 47 miljarder svenska kronor, den 13:e pensionssänkningen sedan 2010. En sänkning av taket för hur mycket man får tjäna utan att behöva betala skatt ingår också i åtstramningspaketet.

En majoritet, 153 av 300 ledamöter i parlamentet, röstade för åtgärderna.

Stundtals våldsamma protester

Omröstningen har föregåtts av en generalstrejk i onsdags och stundtals våldsamma protester framför parlamentet i Aten. På torsdagskvällen demonstrerade omkring 10 000 personer utanför parlamentet. Vissa av demonstranterna gick till angrepp med bensinbomber mot polisen, som svarade med tårgas.

Många greker är besvikna på vänsterledaren Alexis Tsipras, som när han valdes 2015 utlovade ett stopp för åtstramningar.

Nödlånen krävs för att den grekiska staten inte ska riskera att behöva ställa in betalningar i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.