Ett brittiskt forskarlag menar att mobbning i hemmet är ett dolt problem. Och det är svårt för den som utsätts att komma undan sin plågoande. Foto: TT

Syskonmobbning kan öka risken för depression

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att den som ständigt blir retad av ett syskon kan få djupa mentala ärr. De som utsätts för syskonmobbning drabbas oftare av depression och tar oftare en överdos i tonåren.

Bråk mellan syskon anses av många vara en normal del av barndomen. Men det brittiska forskarlaget från Oxford University menar att mobbning i hemmet är ett dolt problem. Och det är svårt för den som utsätts att komma undan sin plågoande.

I studien deltog 3.500 tolvåringar, som fick frågan om de hade blivit mobbade av ett syskon, och i så fall, hur ofta det inträffade.

Svårt att undkomma

Med mobbning syftade man i studien på elaka kommentarer, att bli ignorerad och utfryst, men också på att bli sparkad och knuffad och att bli utsatt för rykten och lögner.

– De som utsatts för syskonmobbning har ofta svårare att undkomma sina plågoandar eftersom syskonrelationen finns där under alla uppväxtåren, säger Doktor Lucy Bowes från Oxford University, som är huvudförfattare till forskningsrapporten, till the Daily Mail.

Sex år senare, när de hunnit bli 18 år, fick ungdomarna svara på frågor om hur de mådde känslomässigt. De tillfrågades också om huruvida de hade skadat sig själva genom att ta överdos, eller om de skurit sig själva.

Fler deprimerade

Nästan 800 av barnen uppgav att de hade blivit mobbade flera gånger i veckan. Sex år senare var dubbelt så många av de mobbade ungdomarna kliniskt deprimerade, jämfört med de barnen som inte hade tyranniserats av ett syskon.

Det var också dubbelt så vanligt att de som mobbats i barndomen hade skadat sig själva det senaste året.

 – Det är viktigt att föräldrar är tydliga med vilka regler som gäller för vad som är tillåtet i konflikter, och föräldrar ska alltid ingripa när de märker att deras barn vid upprepade tillfällen behandlar varandra illa, säger medförfattaren Professor Dieter Wolke vid University of Warwick.

Studien, som publicerats i tidskriften Pediatrics, visar också att flickor oftare utsattes för syskonmobbning än pojkar, och att det oftast var en äldre bror som mobbade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.