Foto: TT

Analys: Att misstankarna riktas mot Ryssland ligger kanske också i Kremls intresse

Publicerad
Analys ·

Om man är högt uppsatt militär, överste i grad, och genom arbetet på sitt lands militära underrättelsetjänst har tillgång till känslig och hemlig information – då förväntas man hålla alla hemligheter inom den egna organisationen. Vara lojal mot sin uppdragsgivare och sitt land, helt enkelt. Det var inte Sergej Skripal. På 1990-talet lät han sig köpas av den brittiska underrättelsetjänsten och det sägs att han avslöjade ett stort antal ryska agenters identitet för britterna.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Han blev avslöjad, greps 2004 och dömdes 2006 till 13 års fängelse för sina brott. Men i en utväxling av spioner på Wiens flygplats 2010 frigavs han och tre andra ryssar som spionerat för väst i utbyte mot att USA släppte tio ryska agenter.

Skripal frågades noggrant ut av britterna, stannade i Storbritannien och levde sedan ett – verkar det – stillsamt liv. Där brukar historier om spionutväxlingar sluta.

När det stod klart att mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julija hade utförts med hjälp av ett nervgift rapporterades det såklart i rysk media. Men programledaren på ett av Rysslands största nyhetsprogram, Vremja, tog också tillfället i akt att påpeka att landsförrädare sällan lever länge, och att vara förrädare är ett av världens farligaste yrken.

”En cirkus-show”

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova hävdar att anklagelserna mot Ryssland är ogrundade, och att inga bevis finns. Hon beskrev premiärminister Theresa Mays uttalande i går som en ”cirkus-show i parlamentet” och hävdade att det handlar om propaganda och sagor som berättas i syfte att skada Ryssland.

Storbritannien har krävt en officiell förklaring från Ryssland i dag. Att den förklaringen skulle innehålla någon form av medgivande är osannolikt. Därmed lär den redan ansträngda relationen mellan Ryssland och Storbritannien (plus USA och NATO) förvärras ytterligare.

Kan ligga i Kremls intresse

Ryssland lär hävda att också andra länder skulle kunna ha kapacitet att tillverka det nervgift som användes mot Sergej Skripal och hans dotter. Därför går det inte att bevisa att Ryssland eller ryska agenter varit inblandade. Men att misstankarna riktas mot Ryssland ligger kanske också paradoxalt nog i Kremls intresse:

Sergej Skripal förrådde sitt fosterland – se hur det kan gå...

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.