Åtta av nio fiskar nu utfiskade

Publicerad

En ny visualisering visar att utfiskningen av världshavens bestånd är mer katastrofal än man tidigare trott.

I en studie från universitetet i British Columbia i Kanada har forskare studerat hur mycket fisk det finns i världshaven idag jämfört med år 1900. Resultatet är förbluffande. Åtta niondelar av fiskbestånden är utfiskade. Bara de senaste 50 åren har två tredjedelar av bestånden fiskats ut.

-Fiskehistorien i Europa är en tragisk berättelse, säger Uta Bellion på institutet Pew som ligger bakom undersökningen. Överexploateringen har minskat fiskbeståndens produktivitet och försvagat de fiskesamhällen som är beroende av dem.

Sajten Information Is Beautiful har fått i uppdrag av Pew Institute att tydliggöra siffrorna ur rapporten (som är från år 2003) med anledning av den årliga fiskeveckan den 4:e – 12:e juni, som arrangeras av Ocean2012.

Fisket stort redan på 1600-talet
Även om effektiviteten i fiskeindustrin har ökat under 1900-talet då det mesta av utfiskningen har skett så har ändå verksamheten pågått under lång tid. Redan på 1640-talet hade till exempel Holland mellan 700 och 800 fiskebåtar, bemannade av mellan 11.000 och 12.000 man – och man fångade redan då 50.000 ton fisk per år.

Villy Christensen och hans team av kollegor genomförde undersökningen genom att titta på ekologiska system, terrängkartor över havsbotten, fångstrapporter och statistisk analys av Atlantens tillgång på biomassa under århundradet.

Utfiskningen har pågått länge
Ett problem som belyses genom rapporten är det faktum att fiskerinäringens egna mål kring hur man ska begränsa fisket så att nivåerna når ett önskvärt tillstånd är baserade på data från bara några decennier. Även om man vill gå tillbaka till den nivå som rådde exempelvis på 70-talet så ser man genom rapporten att världshaven var relativt utfiskade redan då.

År 1900 var medellängden på den torsk som fiskades i nordsjön mellan en och en och en halv meter, och åldern åtta till tio år. Idag är snittlängden 50 centimeter och dess ålder yngre än tre år.

1949 fångade man som mest blåfenad tonfisk av alla år i nordeuropa: 5.485 ton. Idag fångar man inga alls, fisket är stängt eftersom fisken är borta.

Rapporten som tagits fram av Ocean2012 och Pew Environment Group är en del av den andra årliga fiskeveckan, den 4:e till 12:e juni.

Den nya visualiseringen av den huvudsakliga datan från rapporten är gjord av sajten Information Is Beautiful.

Se grafiken i sin helhet här, och rapporten från Ocean2012 här.

Nanok Bie
nanok.bie@svt.se
twitter: @nanok

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer