Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Tunisien tror inte på IS-koppling

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska staten (IS) tar på sig dådet på den tunisiska turistorten Sousse. Men regeringen i Tunisien avfärdar påståendet från den extrema jihadiströrelsen.

Bakgrunden till att regeringen inte tror att IS ligger bakom är att den misstänkte gärningsmannen aldrig varit utanför Tunisien och så vitt känt inte varit i kontakt med jihadistkretsar, rapporterar nyhetskanalen al-Jazira.

”Vår broder, kalifatets soldat Abu Yihya al-Kairouni, nådde sitt mål på hotell Imperial trots säkerhetsåtgärderna”, hette det i ett uttalande från IS på Twitter, rapporterar Reuters.

Vapen i parasoll

Den misstänkte gärningsmannen, en tunisisk student, dödades av säkerhetsstyrkor. Han var tidigare okänd för polisen och fanns inte på någon lista över potentiella jihadister, uppgav en tjänsteman vid inrikesdepartementet redan efter dådet.

Attentatet skedde vid lunchtid på fredagen när gärningsmannen, som hade gömt ett automatvapen i ett parasoll, öppnade eld mot turister och anställda vid ett hotell. Bland dödsoffren finns förutom tunisier också medborgare från Storbritannien, Belgien och Tyskland.

Kort efter dådet spreds bilder på sociala medier som visade döda människor täckta med badlakan liksom folktomma stränder sedan folk flytt i panik in på sina hotellrum. Efter att gärningsmannen lämnat stranden ska han ha tagit sig in på ett hotell genom bakdörren.

Vid attacken dödades 39 personer, inklusive den misstänkte gärningsmannen.

I mars dödades 23 personer vid ett attentat mot ett museum i huvudstaden Tunis. Dådet ledde till att terrorberedskapen höjdes. Dagens dåd på turistorten Sousse riskerar att bli ett hårt slag för Tunisien vars ekonomi är starkt beroende av turismen.

Fyra svenskar inte lokaliserade

Resebolaget Deturs svenska avdelning flög hem en stor andel Tunisien-resenärer redan i fredags kväll. Enligt företagets presstalesman, Staffan Jansson, ska de kvarvarande 39 svenskarna åka hem på tisdag med flyg till Köpenhamn. Men fyra svenska turister har inte kunnat lokaliseras.

– De bokade enbart flygstol med oss och vi har försökt med alla medel att nå dem men vet inte var de befinner sig, säger Jansson.

Har ni farhågor att något hänt dem?

– Det kan jag inte svara på.

Resebolaget Ving erbjuder sina gäster att flyga hem under söndagen. Bolaget har 69 gäster kvar i Sousse.

– De som vill får flyga hem och det verkar vara en majoritet som vill det, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet